Početna stranica » Blagoslov kipa i akademija u čast fra Anđelu Zvizdoviću

Blagoslov kipa i akademija u čast fra Anđelu Zvizdoviću

142 pregleda

U jubilarnoj godini za Franjevački red – 800. obljetnici susreta svetog Franje i sultana Malika al-Kamila u Damietti 1219. – u Fojnici se 13. i 14. rujna održavao prigodni program.

Franjevci iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine uz ovu obljetnicu, spominju se i jednog sličnog susreta koji se dogodio na našim prostorima – susreta fra Anđela Zvizdovića i sultana Mehmeda el-Fatiha na polju Milodraž prije 555 godina.

Proslava jubileja započela je pozdravima i blagoslovom kipa fra Anđela Zvizdovića ispred franjevačkog samostana u Fojnici u popodnevnim satima 13. rujna, uoči blagdana Uzvišenja Sv. Križa, naslovnika Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Program je pozdravnim riječima otvorio domaćin susreta fra Mirko Majdandžić, fojnički gvardijan. Nakon njega pozdravno je slovo izrekao fra Ivan Sesar, generalni definitor i izaslanik generalnog ministra Reda manje braće. Uslijedio je govor akademskog kipara Mile Blaževića koji je autor kipa fra Anđela Zvizdovića postavljenog u samostansko dvorište u Fojnici.

Provincijalni ministar fra Jozo Marinčić zatim je izrekao molitve blagoslova novoizrađenog kipa izlivenog u bronci. Kip, visok tri metra, nazvan „spomenikom susreta” sažima povijesni sadržaj u formu likovnog govora, kako je to u svom napisanom govoru izrekao njegov autor.

Program proslave nastavljen je svečanom akademijom Hommage fra Anđelu Zvizdoviću u konferencijskoj dvorani hotela Reumal u Fojnici. Akademiju je pozdravnim govorom otvorio provincijal fra Jozo Marinčić. U svom obraćanju usporedio je susrete svetog Franje i Anđela Zvizdovića sa sultanima Malikom al-Kamilom i Mehmedom el-Fatihom. Neustrašivi svjedoci Kristova Evanđelja odlučili su se za susret i put dijaloga koji je jedini mogući put. Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je i gosp. Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica.

Profesor povijesti na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dr. sc. fra Marko Karamatić održao je zatim prigodno predavanje koje je naslovio „Susret Zapada i Istoka”. U srednjovjekovnom ambijentu odvili su se susreti dvojice franjevaca s dvojicom sultana. Uspoređujući ova dva susreta unutar njihova povijesnog konteksta, fra Marko je istaknuo franjevački pristup mira i dijaloga unatoč beznađu. Susret koji se odvio na tlu današnje Bosne i Hercegovine, na polju Milodraž, 28. svibnja 1463., iznjedrio je povelju Ahdnamu. Prof. Karamatić obrazložio je sadržaj i vrijednost Ahdname ističući kako fojnička Ahdnama nije prva niti jedina ovakva povelja koju su osmanski vladari izdavali određenoj manjinskoj skupini unutar svoga carstva. U današnjoj valorizaciji Ahdname postoje dva ekstremna pristupa, oba pogrešna. Dok jedni idealiziraju Ahdnamu smatrajući je poveljom ljudskih prava, drugi je potpuno obezvređuju i demoniziraju nazivajući je „kolaboracijom s okupatorom” ili „ljubljenjem papuča sultanu”. Oba pristupa pokušaj su falsifikacije povijesti, istaknuo je prof. Karamatić. Svojevrsna vrijednost Ahdname je neupitna te i dalje ostaje jednim od najvažnijih dokumenata franjevačke i bosanskohercegovačke povijesti, zaključio je predavač.

Uz prigodno predavanje, središnji događaj akademije bio je dramski komad Kušnje fra Anđela Zvizdovića u izvedbi franjevačkih bogoslova. Fra Anđeo, raščetvoren između kušnji straha, beznađa, bijesa i sumnje, odlučuje se na hrabar potez pouzdajući se u Božju providnost. Scenarij za ovaj dramski komad napisao je književnik dr. sc. Dževad Karahasan. Predstavu je režirala i s bogoslovima pripremala dramska umjetnica Gordana Boban. Ulogu fra Anđela tumačio je bogoslov fra Oliver Livančić, dok su druge uloge igrali fra Zdenko Frljić, fra Mihael Anđelović, fra Nikola Livaja i gospođa Gordana Boban.

Na koncu akademije nekoliko riječi uputio je bivši veleposlanik Bosne i Hercegovine u Kuwaitu gosp. Edhem Pašić, koji je govorio o međureligijskom dijalogu koji vode bosanski franjevci. Kao primjer toga dijaloga naveo je odnose franjevaca fojničkog samostana s njegovim pokojnim ocem hfz. Ramizom ef. Pašićem, nekadašnjim glavnim fojničkim imamom.

Svečana akademija popraćena je glazbenim točkama u izvedbi zbora franjevačkih bogoslova Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića. Cjelokupni program moderirao je bogoslov fra Mislav Jozić.

Na programu u Fojnici sudjelovao je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto, biskup fra Marko Semren, provincijali i izaslanici franjevačkih provincija iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, gotovo svi gvardijani samostana Bosne Srebrene, drugi franjevci i uvaženi gosti.

Po završetku programa upriličeno je druženje i večera za sve prisutne. Tijekom druženja podijeljene su i zahvalnice svima koji su doprinijeli organizaciji ovoga događaja i donatorima za izradu kipa fra Anđela Zvizdovića. Program se nastavio 14. rujna proslavom zaštitnika Franjevačke provincije Bosne Srebrene, blagdana Uzvišenja Sv. Križa i godišnjim okupljanjem franjevaca – „kapitulom  na rogožinama”.

fra Antonio Gašić