Početna stranica » Znate li koje su Isusove najveće mane?

Znate li koje su Isusove najveće mane?

142 pregleda

Vijetnamski kardinal François Xavier Nguyen Van Thuan živio je izvanredan život i zasigurno pobuđuje pozornost. Papa Franjo u svibnju ove godine priznao mu je herojske kreposti. Posebno je dojmljiva njegova velika ljubav prema Svetoj Euharistiji.

Kardinal Van Thuan bio je žrtva komunističkoga režima. Bio je zatvoren ukupno 13 godina, od kojih je devet proveo u samici. No, i u takvim uvjetima, služio je drugima. Kao što je vlč. Deacon Greg Kandra jednom prilikom napisao, Thuanu je bio dopušten „samo jedan luksuz: poslati pismo prijateljima iz zatvora”. Kad bi to činio, često bi ih molio da mu pošalju ono što je nazivao „svojim lijekom”. Oni su znali na što on misli, pa su mu slali komadiće kruha i misno vino skriveno u bočici od sirupa protiv kašlja. Simpatični stražari su mu prokrijumčarili drvo i žicu, a on je onda od toga napravio maleni križ i sakrio ga u komad sapuna. Sve je ovo držao u kartonskoj kutiji koja je postala njegov privatni oltar. Svakoga dana u 15 sati, u Kristovom smrtnom času, stavljao bi kapljice vina i vode na dlanove svojih ruku i slavio sv. misu.

Čudo je doista moguće! Ta tjeskobna zatvorska ćelija, postala je lijepa i blagoslovljena kao bilo koja katedrala ili svetište gdje se slavi Bog. Tako je činio trinaest godina. U svojoj knjizi Svjedočanstvo nade, kardinal Thuan napisao je: „Susreo sam živog Isusa. Fasciniran sam njegovim manama i zato ga slijedim.”

U svojoj knjizi istaknuo je ovih pet Isusovih „mana”:

Isus ima slabo pamćenje

Tijekom svoje agonije na križu, Isus je čuo glas razbojnika sa svoje lijeve strane: Isuse, sjeti me se kad dođeš u kraljevstvo svoje (Lk 23,42-43). Da sam ja bio na njegovu mjestu, odgovorio bih mu: Neću te zaboraviti, ali moraš prvo platiti za svoj zločin tako što ćeš provesti dvadeset godina u čistilištu.
Naprotiv, Isus mu kaže: Danas ćeš biti sa mnom u raju! Isus je potpuno zaboravio sve njegove grijehe. I ne samo da se ne sjeća niti jednoga, on mu temeljito oprašta.

Isus nije dobar matematičar

Da je Isus polagao test iz matematike, sigurno bi propao. Evo primjera. Pastir je imao stotinu ovaca, a jedna od njih je zalutala. Bez razmišljanja, pastir je ostavio ovih 99 i krenuo u potragu za njom. Kad je pronašao zalutalu ovcu, ponio ju je na ramenima (Lk 15,4-5). Dakle, za Isusa 1 jest jednako 99, a možda čak i više.

Isus nema smisla za logiku

Jedne noći, žena koja je imala 10 drahmi, izgubivši jednu, upali svjetiljku i dade se u potragu. Kad ju je našla, oduševljeno pozva susjede te im reče: Radujte se sa mnom, jer sam pronašla drahmu koju sam izgubila (Lk 15,9). No, proslava koju je priredila, sigurno je koštala mnogo više. Tu nema logike, rekli bismo mi. Ali Isus kaže da je velika radost u nebu kad se samo jedan grešnik obrati.

Isus previše riskira

Neki stručnjak za odnose s javnošću u tvrtki ili političar koji se priprema za izbore, brižljivo će prirediti program pun lijepih obećanja. Isus, s druge strane, onima koji ga slijede obećava suđenja i progonstvo. Upozorava ih da Sin čovječji neće imati gdje nasloniti glavu (Mt 8,20). On svoje apostole šalje u siromaštvo i bez ikakva plana. Kao da bi se trebali pouzdati samo u Providnost ili tako nešto.

Isus je užasan menadžer

Da je Isus bio financijski menadžer nekog poduzeća, ne bi bio uspješan poduzetnik, jer bi istu plaću plaćao onima koji su s radom počeli ujutro i onima koji su počeli poslijepodne. I to bi namjerno učinio. Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? (Mt 20,14-15).

Što je zapravo korijen Isusovih mana? Ljubav. Jer je on Bog milosrđa i utjelovljene Ljubavi. Ovdje nema racionalnosti, kalkuliranja i uvjetovanosti. To je ljubav koja se daruje, služi, razumije i oprašta bez kraja. Kojeg kraja? Beskonačnog.
Kardinal Thuan poučava nas da su Isusove mane istinski put sreće.