Početna stranica » Zanimljivosti o vožnji i automobilima

Zanimljivosti o vožnji i automobilima

633 pregleda

Pripremili smo za vas šest ne toliko poznatih zanimljivosti o vožnji i automobilima

Bez obzira jeste li ljubitelj vožnje u automobilu, doživljavate li svoj automobil kao člana obitelji ili je za vas to samo puko prijevozno sredstvo i nužnost, vjerujemo da će vam informacije koje s vama dijelimo u ovom tekstu biti zaista zanimljive.

  • Prosječna osoba u automobilu u prosjeku provede ukupno 4 godine i 4 mjeseca života, a od toga oko dva tjedna cijelog života provede čekajući kod crvenog svjetla.
  • Automobilska tehnologija se razvija iz dana u dan tako da danas obiluje inovativnim naprednim sustavima pomoći vozaču, a tehnologija poput tempomata standardna je u mnogim novim automobilima, međutim mogli biste se iznenaditi kada otkrijete odakle je došla ideja o tempomatu… Amerikanac Ralph Teetor, izumitelj tempomata, uopće nije bio vozač. Zapravo, bio je potpuno slijep. Ipak, njegov izoštren osjet dodira omogućio mu je da postane inženjerski genij, a papučica gasa nadahnula ga je da osmisli uređaj koji bi održavao brzinu automobila konstantnom. Proizvod je na tržište prvi put stavljen 1958. godine pod nazivom „Speedostat”, a ubrzo nakon toga preimenovan je u „Cruise Control” – naziv koji se koristi i danas.
  • Buka motora iz mnogih automobila je zapravo lažna! Naime, mnogi novi automobili puštaju umjetnu buku motora kroz zvučnike za dodatni ugođaj u vožnji. Godinama su potrošači željeli da automobili postanu tiši, pri čemu je nedostatak buke motora bila poželjna kvaliteta. Nedostatak buke se još uvijek cijeni, ali mnogi su automobili – osobito hibridni i električni – postali toliko tihi da vozači više nisu u mogućnosti „osluškivati” rad motora niti pješaci čuti približavanje automobila. Zbog toga su proizvođači počeli ponovno proizvoditi automobile sa dovoljno glasnom bukom motora.
  • Prva kazna za prebrzu vožnju u svijetu izrečena je za vožnju brzinom od 12 km/h. Davne 1896. godine ograničenje brzine u Britaniji bilo je samo 3 km/h, što je čak sporije od tempa hodanja prosječne osobe. Dakle, kada se Walter Arnold utrkivao ulicama Kenta, brzinom četiri puta većom od ograničenja, postao je prva osoba na svijetu koja je dobila kaznu za prebrzu vožnju. Waltera Arnolda jurio je policijski policajac na biciklu dok ga nije uhvatio i kaznio ga novčanom kaznom u iznosu jednog šilinga.
  • Prvi automobilski radio izumio je Amerikanac Paul Gavin 1929. godine što je velika sreća jer novija istraživanja pokazuju da čak 90% vozača voli slušati radio tijekom vožnje.
  • Prvi semafor u svijetu je postavljen u Sjedinjenim Američkim Državama u Clevelandu davne 1914. godine na uglu ulice Euclid Avenue i East 105. Postavljanje semafora je pomoglo kontrolirati kaos na američkim cestama koji je nastajao zbog automobila, pješaka, bicikala, konja i tramvaja.