Početna stranica » Vrijesak – Calluna vulgaris

Vrijesak – Calluna vulgaris

1,4K pregleda

Narodni nazivi: borovo cvijeće, bresina, jesenska resa, metlica, res, resa, vresak, vrisak, vrijes vriština, vrištika, zimzeleni vrijesak

Polugrm, visok 30 – 60 cm, s odrvenjelim donjim dijelovima stabljika iz kojih svake godine izrastu šibaste zelene stabljike s gustim igličastim listovima i cvjetovima skupljenim u vršne grozdove. Cvate od kolovoza do rujna, a cvjetovi su sitni i ružičasti. Vrijesak je vrlo rasprostranjen diljem Europe, voli kisela i isprana tla, raste po čistinama, a često prekriva i vrlo velike površine koje se nazivaju vrištine – najuočljivije su i najslikovitije ujesen u vrijeme kad vrijesak cvate.

Ljekovita svojstva i primjena: Sabire se čitava biljka, u vrijeme cvatnje. Listovi vrijeska imaju veću ljekovitu vrijednost od cvijeta. Ako se predugo suši, ishlape eterična ulja, pa gubi na ljekovitosti. Kod vrijeska se sabiru grančice s listovima i cvjetovima. Listovi i cvjetovi se odvoje od drvenastih dijelova stabljike, zatim suše, u tankom sloju, u hladu i na prozračnome mjestu. Najbolja je podloga za sušenje čist papir (nikako novinski). Cvjetovi nakon sušenja moraju zadržati prirodnu ružičastu boju. U protivnom, to je znak da postupak sušenja nije bio dobar.

Sadrži mnoge ljekovite tvari, a naročito limunsku, fumarinsku i taninsku kiselinu, erikolin, karotin, mineralne tvari kao i kremičnu kiselinu i kalcij. Postoje mnoge tvari koje nisu znanstveno ispitane, ali i one koje nisu otkrivene. 

Kada skupljamo vrijesak, najbolje ga je dobro orezati. Odstranite odcvjetale grančice sve do lišća ili do mladoga izboja. Orezivanjem se potiče rast novih izboja na kojima će se formirati cvjetovi te se postiže gusti i grmoliki oblik.

Vrijesak liječi niz bolesti: infekcije mokraćnih puteva, upalu mjehura, pospješuje mokrenje, odstranjuje mokraćnu kiselinu pa time liječi i najteže oblike reume i išijasa, izbacuje bubrežne kamence, čisti krv, pojačava znojenje, odstranjuje sunčane pjege, kožne lišajeve i crvenilo, liječi bolesti žuči, bijelo pranje kod žena i dr. Koristi se za čišćenje krvi, protiv reume, artritisa i gihta te infekcija bubrega, mokraćnoga mjehura i mokraćnih kanala, a narodna medicina tvrdi da otapa sve kamence. Tko posegne za njim, ne mora ići na operaciju, smatraju neki.

Čaj od cvjetova vrijeska: Dvije vrhom pune male žlice suhih cvjetova vrijeska stavi se u šalicu vrele vode, ostavi 15 minuta poklopljeno i procijedi. Dnevno se piju tri šalice mlakoga čaja, a okus mu se može poboljšati dodatkom nekoliko listova kadulje ili crnoga vina. Taj se čaj može rabiti također za čišćenje kože i za obloge. Preporučujem da se čaj pije tri tjedna dnevno po tri šalice, a nakon tjedna pauze kuru ponoviti. Kura je vrlo korisna i nužna za osobe koje su teško razočarane, a uslijed toga imaju probavne smetnje, nervozan želudac te često dobiju i žučni kamenac. Upravo ovaj čaj ukloni sve te smetnje. Za čišćenje krvi kod ekcema i osipa na koži, kao i da bi se regulirala mokraćna kiselina, treba piti ujutro i uvečer po jednu šalicu čaja od vrijeska.

Čaj od cvjetova i listova vrijeska: Za pripremu čaja uzme se jedna čajna žličica suhih listića i cvjetova vrijeska i prelije s dva i pol decilitra uzavrele vode. Drži se poklopljeno desetak minuta, procijedi i zasladi medom. 

Čaj pripremljen od vrijeska potiče izlučivanje mokraće, znoja i sluzi, čisti od glista, umiruje živce, liječi bubrege (kod bubrežnoga kamenca ili pijeska). Vrijesak se također koristi kod tegoba sa slezenom, protiv proljeva, kod tegoba u mokraćnom mjehuru, za liječenje reume i nekih oboljenja oka. Primjenjuje se i kao sredstvo za čišćenje krvi (kod ekcema i kožnih osipa), protiv rahitisa u djece i grčeva u želucu.

Vrijesak se često nalazi u sastavu čajeva s diuretskim i antiseptičkim učincima. Pije se tri puta dnevno po jedna šalica poslije jela.

Posljednja šalica čaja popije se prije spavanja. Učinak se povećava ako se vrijesku dodaju ružmarin i pitoma metvica.

Kupelj od vrijeska: 100 g ocvjetalih vrškova vrijeska prelije se litrom vrele vode, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi i izlije u pripremljenu toplu vodu u velikoj zdjeli za sjedeću kupelj. U vodi se ostaje 20 minuta, ne briše se već se pusti da se samo osuši, a onda se područje anusa namaže uljem divljega kestena. Time se ojača i njeguje anus. Na ovaj način može se uzeti i puna kupelj, a to je izvanredan lijek protiv reume, išijasa i kožnih bolesti.

Uvarak od vrijeska: Duže vrijeme kuhamo cvjetove i listove vrijeska i tim uvarkom mažemo oboljela mjesta na koži.

Vrijesak i bobice borovice u crnom vinu: 30 g vršaka ocvaloga vrijeska, svježega ili suhoga, i 15 g istučenih bobica borovice stavi se u 1 l dobroga crnoga vina, dobro se zatvori i ostavi osam dana na suncu ili na toplom mjestu. Žene koje imaju upalu mokraćnoga mjehura i mokraća im neprestano i neugodno pomalo stalno kapa trebaju prije ručka i večere popiti po jednu čašu od 1/8 l, polagano i na gutljaje ovoga vina. Istodobno se ujutro i prije spavanja namaže područje mokraćnoga mjehura mašću od jazavca. Upala mokraćnoga mjehura nestaje, a mišić mokraćnoga mjehura se redovito zatvara.

Mješavina čaja (vrijesak, kamilica, majčina dušica): Za poboljšanje sna i bolju probavu dobar je čaj od mješavine jednakih dijelova vrijeska, kamilice i majčine dušice. U šalicu vrele vode stave se dvije male žlice ove mješavine, ostavi deset minuta poklopljeno i popije toplo i na gutljaje pred spavanje.

Savjet za bolji san: Za dobar san preporučuje se pod jastuk staviti lanenu vrećicu ispunjenu listićima vrijeska i lavande. Najbolje je napraviti čitav jastuk od ove biljke i na njemu spavati.

Vrijesak kao začinska biljka: Vrijesak se u mediteranskoj kuhinji (kod nas u primorskoj i dalmatinskoj) rabi kao visokovrijedna začinska biljka, naročito u pripremanju divljači i riba. Može se, također kao začin, posuti po svakom pečenju svinjskoga mesa, janjećega i mesa od peradi. Uz ostale mediteranske biljke, dodaje se kao začin i pizzama jer daje karakterističan miris i okus. Zanimljivo je spomenuti da u Njemačkoj vrijesak rabe kao začin za grah i kobasice, pa ga nazivaju „Bohnenkraut” ili „Wurstkraut”.

Ulje od vrijeska: Stavimo u bocu nasjeckane cvatove vrijeska i prelijemo maslinovim uljem, ostavimo na umjerenome suncu ili na toplom mjestu najmanje tri tjedna te procijedimo. Imamo izvanredan lijek protiv reume, išijasa i kožnih bolesti.

Tinktura od vrijeska: Napunimo bocu ili galon svježim ili suhim cvjetovima i listovima vrijeska, prelijemo dobrom rakijom, ostavimo 6 – 8 tjedana na toplom, svaki dan po nekoliko puta dobro promućkamo, procijedimo izlijemo u tamne boce. Imamo lijek za vanjsku i unutarnju upotrebu kod svih gore navedenih bolesti.

Kod vanjske upotrebe mažu se oboljela mjesta na tijelu ili koži, potom se zamota namazano prozirnom folijom i ostavi preko noći. Za unutarnju upotrebu uzima se jedna mala žlica s čajem ili vodom, ujutro natašte i navečer pred spavanje.