Početna stranica » Reprezentacija BiH obranila srebro!

Reprezentacija BiH obranila srebro!

27 pregleda

Reprezentacija svećenika Bosne i Hercegovine u malom nogometu ponovno je europski doprvak. U finalnom ogledu na kraju 14. europskog prvenstva u Pragu, 20. veljače izgubili su od kolega iz Poljske nakon izvođenja šesteraca

Prag je od 17. do 21. veljače bio domaćin 14. europskog prvenstva za svećenike na kojemu je nastupalo 17 reprezentacija s oko 200 sudionika. Tijekom natjecateljskog dana 18. veljače koji je započeo slavljenjem svete mise, odigrane su sve utakmice po skupina te susreti četvrtfinala. Najbolje rezultate ostvarili su selekcije Bosne i Hercegovine, Portugala, Poljske i Slovačke koje su susrete polufinala i finala igrale u četvrtak, 20. veljače. Vijest o tomu objavljena je na katoličkom novinskom portalu nedjelja.ba.

U prvom dijelu turnira momčad iz BiH osvojila je prvo mjesto u svojoj skupini pobijedivši Kosovo 8:0, Crnu Goru 4:0 i Austriju 5:0. U četvrtfinalu BiH je bila bolja od Mađarske rezultatom 1:0 te tako osigurala nastup u polufinalu protiv Portugala, bez ijednoga primljenog pogotka.

Posljednjeg dana Europskog prvenstva za svećenike igranog od 17. do 20. veljače u češkoj prijestolnici, nakon sv. mise koju je u praškoj katedrali predslavio Dominik kard. Duka, igrane su utakmice završnice. U polufinalu susrele su se momčadi Poljske i Slovačke te prošlogodišnji finalisti Bosna i Hercegovina i Portugal. U uzbudljivim susretima pobjede su slavile momčadi Poljske i BiH i to nakon boljih izvođenja šesteraca.

U najvažnijoj i najuzbudljivijoj utakmici prvenstva bh. svećenici su nakon velike borbe i izvođenja šesteraca izgubili od Poljske. Ni ovaj put nisu uspjeli otići do kraja iako su imali više zapaženih rezultata te nikada nisu bili plasirani ispod petoga mjesta. Treća je bila selekcija Portugala koja je svladala Slovačku.

Malonogometnu reprezentaciju svećenika BiH, pod vodstvom trenera Mate Neretljaka, činili su: fra Mario Jelić, fra Jure Perić, fra Davor Petrović, fra Marijo Plavčić, preč. Vladimir Pranjić, fra Jure Šekerija, fra Ivan Jaković, fra Nikola Pejčin, fra Ivan Jelić, fra Nikica Tomas, fra Ivica Tomas, fra Josip Tomas, vlč. Stjepan Didak i vlč. Dražen Kustura. S momčadi je i fizioterapeut Saša Tirić.

Nakon odigranih utakmica uslijedila je ceremonija podjele medalja i pehara najuspješnijim ekipama te su proglašeni i najbolji igrači turnira. Najbolji igrač turnira je fra Nikica Tomas iz bh. momčadi. Potom je upriličena zajednička večera svih sudionika, njih oko 200 iz 18 europskih država, čime je završeno još jedno europsko prvenstvo katoličkih svećenika. Svećenici iz Bosne i Hercegovine obranili su dakle osvojeno srebro s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva igranoga u Crnoj Gori. Spomenimo i to da će se sljedeće Europsko svećenika u malom nogometu održati u Rumunjskoj od 8. do 12. veljače 2021. godine.