Početna stranica » Prosvjednici oskrnavili crkvu – biskupi i vjernici ogorčeni

Prosvjednici oskrnavili crkvu – biskupi i vjernici ogorčeni

116 pregleda

Klupe iznešene i razvaljene, uništene slike i kipovi svetaca. Povijesna crkva u gradu Santiago de Chile devastirana je. Biskupi zemlje reagiraju na ovaj vandalski čin.

U južnoameričkoj državi Čile već se duže vrijeme osjete društveni nemiri, dok se u ulicama glavnoga grada Santiaga održavaju prosvjedi. U prošli petak prosvjednici su ušli u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i otuđili drvene klupe, ispovjedaonice te slike i kipove svetaca, pa su, raskomadavši ih, načinili barikade na ulici ispred crkve.

Na crkvi i na zidovima u samoj crkvi ispisani su potom uvredljivi natpisi, pa je reagirao i apostolski administrator sede vacante nadbiskupije Santiago de Chile mons. Celestino Aos Braco, inače španjolski kapucin. Poslao je video poruku čileanskoj javnosti koju je započeo potresnim riječima: „Naša crkva župe Uznesenja BDM u Santiagu jučer je opljačkana.” Ovim slučajem nastavlja se val nasilja koji Čile doživljava proteklih dana. Kako je u Čileu tradicija da Crkva 8. studenog započinje mjesec posvećen Mariji, koji završava Bezgrešnim začećem na 8. prosinca, administrator mons. Aos nastavio je: „Jučer smo započeli Gospin mjesec. Zajedno s njom ponavljamo riječi kao što su bol, tuga, bijes, nesigurnost. Ali želimo s njom izreći i drugu jednu riječ – odricanje. Apsolutno se odričemo svakoga izraza nasilja.” Pozvao je potom da se u župama nakon nedjeljnoga i svakoga drugog misnog slavlja izmole tri Zdravomarije za oproštenje grijeha.

Potom je mons. Aos pozvao: „Sa svom snagom našega glasa molimo sve svoje sunarodnjake neka prestane svako nasilje.” Svoju poruku zaključio je riječima sv. Franje Asiškoga, utemeljitelja njegove redovničke zajednice: „Gospodine, učini me oruđem svoga mira. Gdje je tama da donosim svjetlo, gdje je žalost da donosim radost, gdje je očaj da donosim nadu.” Biskupska konferencija Čilea također je osudila napade na crkve.

Opljačkana crkva povijesna je crkva iz 1876. godine. Stoji nedaleko od Trga Italije na kojemu narod već tjednima organizira prosvjede. Nedavno je došlo i do napada na novinare, pri čemu su policijski službenici bili napadnuti Molotovljevim koktelima.

Nemiri u Čileu koji traju proteklih nekoliko tjedana već su doveli do smrti više od 20 ljudi. Nacionalni institut za prava ljudi ovoga je tjedna objavio kako je od početka masovnih prosvjeda 17. listopada do danas ozlijeđeno više od 1600 osoba, a uhićeno više od 4300 ljudi. Prosvjedi su započeli zbog povišenja karata za javni prijevoz, a potom su razbuktani zbog provedene ustavne reforme i drugih vidova društvene politike. Upravo spomenuti ustav usvojen je u vrijeme čileanske militarističke diktature generala Augusta Pinocheta (1973. – 1990.). Zbog trenutnih nemira predsjednik Čilea Sebastian Pinera otkazao je prije dva tjedna za prosinac najavljenu svjetsku konferenciju o klimatskim promjenama. Osim toga već je proveo promjene u sastavu svoga predsjedničkog kabineta, a svojim je sunarodnjacima ponudio temeljit dijalog. No ovi prijedlozi još uvijek nisu doveli do smirenja stanja u zemlji.