Početna stranica » Pronađena 15 stoljeća stara crkva u Turskoj

Pronađena 15 stoljeća stara crkva u Turskoj

118 pregleda

U turskoj pokrajini Kapadociji postoji nekoliko gradova u kojima su ljudi živjeli u podzemnim nastambama. Takvi gradovi još uvijek nisu potpuno istraženi i povremeno se pojave nova otkrića poput crkve u gradu Nevşehiru.

Novootkrivena crkva isklesana je u kamenu i ukrašena je freskama, čije su boje dobro očuvane jer su stoljećima bile zatrpane zemljom. Najnovija arheološka istraživanja otkrila su do sad neviđena umjetnička djela na temu Isusova Uzašašća, Posljednjega suda, Isusa koji hrani mnoštvo i brojne portrete svetaca i proroka. Arheološki lokalitet osim crkve obuhvaća čitav gradski kompleks iz 5. stoljeća.

Semih Istanbulluoglu, arheolog zadužen za ovaj lokalitet, objasnio je kako su se zidovi crkve vjerojatno urušili pod kišom i snijegom, ali će uskoro biti restaurirani, a dijelove freski bit će spojeni u jedno.

Crkva je u trenutku otkrića bila ispunjena zemljom. Ali Aydin, član skupine arheologa, rekao je da će se crkva morati najprije dobro isušiti, kako bi se spriječilo daljnje raspadanje i oštećenje. „Zaustavili smo radove kako bismo zaštitili freske i crkvu. Kad nam vrijeme dopusti nastavit ćemo odstranjivanje zemlje. Zasad je otkriveno samo nekoliko umjetnina. Sve ostale pokazat će nam se kad maknemo zemlju. Postoji nekoliko važnih slika u prednjem dijelu, a prikazuju raspeće Isusovo i njegovo Uzašašće. Ima i freski s likovima apostola, svetaca, Mojsija i Ilije”, objasnio je Aydin.

Kršćanski hodočasnici i turisti već dugo posjećuju Kapadociju zbog jedne geološke posebnosti. Naime, u tom kraju ima mnogo kamenih stupova koji su ranije služili kao nastambe za eremite i pustinjake. Novootkrivena crkva i arheološka iskapanja dokazi su da u ovom dijelu Turske postoji mnoštvo neistraženih bisera iz kršćanske povijesti.