Početna stranica » Ozonska rupa polako nestaje

Ozonska rupa polako nestaje

207 pregleda

Vijest koja u 2018. zvuči nestvarno, ali je istinita: ozonska rupa i dalje se postupno smanjuje. Prema izvješću koje su nedavno objavili Ujedinjeni narodi, ozonski se omotač oporavlja po stopi između jedan i tri posto po desetljeću, što znači da bi opasna rupa nad Antarktikom mogla nestati otprilike 2060. godine.

U nekim dijelovima južne hemisfere štit će biti potpuno obnovljen već 2030., što je odlična vijest za okoliš.

„Prvi put postoje jasne indikacije da se ozonska rupa iznad Antarktika nakon 2000. godine smanjila u veličini i dubini. Trendovi su posljedica napora u smanjivanju emisije tvari koje oštećuju ozon”, stoji u izvješću.

Najveći korak prema obnavljanju ozona napravljen je 1987., potpisivanjem Montrealskog protokola, kojim su se zemlje obvezale na smanjenje korištenja freona za 50 %. Američko državno tajništvo tada je procijenilo da će zabrana štetnih kemikalija, poput klorofluorugljika, koji se koristio u izradi hladnjaka i limenih boca s raspršivačima, spriječiti 280 milijuna slučajeva raka kože te otprilike 1,6 milijuna smrti zbog raka kože. Montrealski je protokol kasnije postao prvi međunarodni ugovor koji je prošao ratifikaciju u svim članicama Ujedinjenih naroda.

Eto dokaza da malo dobre volje može uroditi neočekivanim postignućima za dobrobit cijelog čovječanstva.