Objavljeno:
06. 05. 2019. 09:15

Svake godine prvoga dana mjeseca svibnja stanovnici jednoga malog srednjovjekovnog grada Cocullo u talijanskoj pokrajini Abruzzo časte drveni kip svoga sveca zaštitnika, sv. Dominika di Sore (951. – 1031.). Ne bi to bilo ništa neobično da to ne čine tako što kip prekriju desecima zmija i takvoga ga pronose ulicama grada.

Riječ je o festivalu „serpari“ (hrv. zmijari), kojim se zahvaljuje Bogu za čudo iz 11. stoljeća, kad su po zagovoru sv. Dominika di Sore nestale zmije iz polja oko grada. Neki početak ove tradicije pripisuju drevnom običaju poganskoga čašćenja boginje Angicije, kakvo je bilo poznato u pokrajinama srednje Italije.

Na ovoj proslavi sudjeluje mnoštvo naroda, od kojih mnogi nose tradicijsku nošnju. Najprije se slavi hodočasnička misa u mjesnoj crkvi sv. Dominika di Sore. Ondje se moli i posebna molitva kojom vjernici traže zagovor ovoga sveca kod bolesti zuba. Specifičnost zagovora kod zubobolje nastaje iz činjenice da se u crkvi jednoga obližnjeg mjesta čuva relikvija jednoga zuba sv. Dominika.

Središnje misno slavlje započinje u 11 sati, a nakon svete mise započinje tradicionalna procesija s kipom sv. Dominika. Najprije određeni „zmijari“ skupljaju jedinke četiriju vrsta bezopasnih zmija koje se mogu naći u blizini ovoga grada. Tada ih predaju vjernicima koji zmije potom polažu na drveni kip sv. Dominika. Kad zmije gotovo sasvim prekriju lik Sveca, započinje procesija kroz ulice grada. Neki vjernici sudjeluju u procesiji, dok ih drugi ispraćaju s balkona svojih kuća. Na kraju ovoga slavlja zmije se puštaju natrag u divljinu.

Od 2012. godine ova se fešta organizira 1. svibnja, dok je prethodno postojala tradicija da se festival zmijara u Cocullu organizira prvoga četvrtka u mjesecu svibnju. Ove je godine slavlje privuklo tisuće Talijana i stranaca koji su mu htjeli nazočiti. Ova je tradicija prikazana i u simbolici grba grada Coculla. Naime, službeni grb grada prikazuje dvije zmije koje okružuju stup, slično kao u starozavjetnoj slici koja se danas koristi u simbolici ljekarni.

Trenutno je festival zmijara u Cocullu kandidat za upisivanje na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske kulturne baštine.

Izvor:
Svjetlo riječi