Objavljeno:
27. 01. 2020. 14:15

Od 9. do 26. siječnja igralo se 13. izdanje Europskoga prvenstva u rukometu. Prvi put u povijesti domaćini su bile čak tri države – Austrija, Norveška i Švedska. Ove su godine kao debitanti zaigrali reprezentativci Bosne i Hercegovine (uz Latviju i Nizozemsku), na čelu s izbornikom Bilalom Šumanom. Premda su turnir završili bez pobjede, ipak su pokazali karakter i zajedništvo na terenu. Osim Bosne i Hercegovine, nastupile su i sve druge zemlje regije.

U završnom dijelu natjecanja igrali su se polufinalni dvoboji Norveška – Hrvatska te Španjolska – Slovenija. Treće mjesto na ovom prvenstvo osvojili su reprezentativci Norveške, dok je Hrvatska pod vodstvom Line Ćervara nakon više godina ponovno igrala finale nekoga rukometnoga prvenstva. Utakmica se igrala u Stockholmu, a naslov i zlatnu medalju osvojili su reprezentativci Španjolske. Reprezentativci Hrvatske osvojili su na ovom prvenstvu srebrno odličje.

Značajan je i podatak da su samo tri reprezentacije igrale svih 13 izdanja Europskoga prvenstva u rukometu – ovogodišnji pobjednik Španjolska, Francuska i upravo Hrvatska. Još jedan povijesni uspjeh hrvatskih rukometaša pojačava naslov najboljega igrača prvenstva (MVP) koji je pripao Domagoju Duvnjaku. Osim toga, u postotcima gledano, najbolji je golman prvenstva bio Nebojša Grahovac, drugi vratar bh. reprezentacije, s 12 obrana naprema 18 primljenih golova.

Izvor:
Svjetlo riječi