Objavljeno:
12. 07. 2019. 08:15

Podizanjem festivalske zastave, uz stihove Gundulićeve 'Himne slobodi' i uzvik 'Neka glumci uđu' počele su 70. Dubrovačke ljetne igre.

Jubilarno 70. izdanje Dubrovačkih ljetnih igara započelo je 10. srpnja velikom svečanošću ispred crkve sv. Vlaha u Starom gradu Dubrovniku, a trajat će do 25. kolovoza. U tom periodu publici će biti predstavljeno više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih i drugih izvedbi na 30 scenskih i ambijentalnih lokacija. Jedan je to od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala koji svakoga ljeta privlači sve veći broj posjetitelja. Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre organizirane su pod geslom "Dubrovnik plovi". 

Otvoranje Igara režirali su kazališni redatelji Dora Ruždjak Podolski i Saša Božić uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji. "Dovodimo najkvalitetnije umjetnike iz cijelog svijeta i ovoga dijela Europe te Hrvatske. Imamo programe koji svakako nose duh tradicije, ali komuniciraju i s današnjim vremenom", kaže intendantica igara Dora Ruždjak Podolski.

"U dramskom programu očekuju nas dvije premijere Shakespeareov 'Hamlet' i Vojnovićev 'Geranium': Pod krilaticom 'mitovi grada' i dramski program se bavi mitskim mjestima i mitskom literaturom grada Dubrovnika i ovog festivala", napominje pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić.

Hamleta u režiji barda hrvatskog teatra Paola Magellija očekujemo krajem srpnja na Lovrijencu - u ulozi Hamleta bit će Dubrovčanin Frano Mašković. "Bio bih blesav da nemam tremu. Ogroman je to zadatak, ali pošteno se pripremamo. Probe idu odlično tako jedva čekam", kaže Mašković.

Glazbene poslastice ovoga ljeta predvodi Orkestar državne opere Donje Saske iz njemačkog Hannovera za kojim slijedi niz svjetskih i hrvatskih ansambala i glazbenika. "Dolaze Yuja Wang, Ivo Pogorelić, Marijinski teatar - sve što smo požnjeli ove godine u Europi i po svijetu dolazi u Dubrovnik. Dolaze domaći ansambli u svom najboljem izdanju kako bi se pokazalo što je sve gradilo Dubrovnik proteklih 70 godina", ističe pomoćnik intendantice i hrvatski dirigent Tomislav Fačini.

I djecu očekuje iznenađenje: praizvedba glazbeno-scenskog djela "Mali princ", a na Igre dolazi i jedna od najpoznatijih baletnih skupina ruski Marijinski teatar s baletom "Četiri godišnja doba".

Izvor:
Svjetlo riječi / hrt.hr