Objavljeno:
14. 06. 2019. 10:45

Samo u protekle dvije godine ubijeno je 39 osoba koje su se u Guatemali zalagale za ljudska prava i državnost ove države u Srednjoj Americi.

Velik je i broj napada na takve osobe – u dvije godine zabilježeno je oko 900 takvih slučajeva. Objavljeno je to u sklopu projekta koji provode Ujedinjeni narodi.

Prema izvještajima, svatko tko se zalaže za pravo i pravednost u Guatemali živi u opasnosti, iako je građanski rat koji je trajao od 1960. do 1996. godine (36 godina) završen prije više 20 godina. Ove godine ondje će biti organizirani predsjednički izbori. Službe Ujedinjenih naroda jasno su istaknule: „Vlada Guatemale mora se pobrinuti da razjasni razbojništva i zaštiti aktiviste koji se zalažu za zaštitu ljudskih prava.”

Krvavi rat, koji je u Guatemali trajao 36 godina, zaključen je mirovnim sporazumom u Ujedinjenim narodima. Otada je zabilježen ekonomski rast, iako još uvijek ima mnogo siromaštva, kriminala, problema s prodajom i konzumiranjem droga i nesigurnosti. Od ukupno 33 latinoameričke i karipske države, Guatemala je na 31. mjestu po uvjetima života.

Izvor:
Svjetlo riječi