Objavljeno:
03. 10. 2019. 12:30

Kineska vladajuća Komunistička stranka navodno cenzurira osnove kršćanstva i zatvara crkve koje se ne pridržavaju cenzure. Izvještaji tvrde kako je vlada zatražila da Deset Božjih zapovijedi budu zamijenjene citatima predsjednika Xi Jinpinga.

Također, portrete predsjednika, bivšeg vođe Mao Ce-tunga i druge komunističke propagande koriste kao dio „sinicizacije” (prisilne kulturne asimilacije) kako bi se osiguralo da su građani lojalni režimu koji je službeno ateistički ili će se suočiti s gnjevom režima. „Stranka se mora poštovati u svakom pogledu i morate raditi sve što vam stranka kaže. Budete li se protivili, vaša će crkva odmah biti zatvorena”, navodno su službenici Ujedinjenog radničkog fronta poručili vjernicima.

Zajednica Three-Self, jedna od najvećih protestantskih zajednica u svijetu uklonila je Deset Božjih zapovijedi iz skoro svih svojih crkava dok su neke već zatvorene zbog neprovođenja vladinoga plana. Kineski kršćani kažu kako vlada prijeti da će na crnu listu biti stavljen svatko tko se ne pridržava preporuka, što znači da će im putovanja biti ograničena, a školovanje i zapošljavanje onemogućeni.

„Krajnji cilj komunističke stranke je 'da postane Bog'. To je Sotona oduvijek činio”, izjavio je pastor državne protestantske crkve i dodao da vlada ima proces u četiri koraka za metodičko uništavanje crkava i zajednica uništavanjem osnovnih načela vjere.

No, to nije sve jer vlada planira izdati naredbu da se nacionalna zastava i osnovne socijalističke vrijednosti postave u crkve. Potom se postavljaju nadzorne kamere za praćenje vjernika i vjerskih aktivnosti. Posljednji korak je zamjena Deset zapovijedi govorima Xi Jinpinga.

Osim toga, vlada je nedavno počela primjenjivati zakon prema kojemu crkva ne može primiti nikoga mlađeg od 18 godina, a to znači da se ne može organizirati vjeronauk za djecu.

Kršenja vjerskih sloboda, uključujući ponekad i prisilna zatvaranja, nasilje, pa čak i progone cijeloga stanovništva, nisu novost stanovnicima Kine koji se izjašnjavaju pripadnicima određene religije. Bez obzira na to radi li se o budizmu, kršćanstvu ili islamu, kineske vlasti pod vodstvom predsjednika Xija Jinpinga provode sinizaciju religija – prisilnu kulturnu asimiliaciju u vidu prihvaćanja kineskog jezika, simbola ili kineskog nacionalnoga identiteta od strane nekineskih etničkih skupina ili kultura.

Izvor:
Svjetlo riječi