Objavljeno:
07. 05. 2019. 15:45

Indija sa svojih 1.3 milijarde stanovnika vjerojatno će uskoro preuzeti naslov najmnogoljudnije zemlje, umjesto trenutno vodeće Kine. SAD ima ukupno 327 milijuna, tek 30 % stanovnika Indije, a proteže se na teritoriju koji je od Indije veći tri puta. U tom moru ljudi Katoličkoj Crkvi pripada oko 17.3 milijuna vjernika, manje od 2 % od ukupnoga broja stanovnika. Većina stanovnika u Indiji pripada vjerskoj sljedbi hinduizma.

Unatoč tomu, u Indiji nekolicina velikih katolika živi svoju vjeru. Pomislite samo na Majku Tereziju iz Kolkate. Ove će godine još jedan katolik biti počašćen zbog svoje službe ljudima u potrebi – fra Vineeth George.

Dana 16. travnja izdavačka kuća International Publishing House iz Indije, koja uglavnom izdaje biografske knjige, uručila je nagradu Best Citizen of India (hrv. Najbolji građanin Indije) fra Vineethu, 38-godišnjem katoličkom svećeniku. Pripada zajednici redovnika klaretinaca, a poznat je po svom nesebičnom pastoralnom radu s marginaliziranim ljudima u sjevernoj Indiji.

Fra Vineeth rođen je u Hyderabadu, a školovao se kod isusovaca. U jednom intervjuu za katoličku agenciju Asia News izjavio je kako je njegov duhovni poziv dar koji se rodio dok je bio dječak: „Oduvijek sam razmišljao o tome da talente koje mi je Bog dao trebam iskoristiti za Crkvu.” Nakon što je završio studij u Sveučilištu Jain u Bangaloreu, nastavio je postdiplomski studij u Institutu Matrusri. Potom je imao različita zaposlenja, kao primjerice višekratno u računalnoj tvrtki Dell ili u Ministarstvu energije indijske vlade.

Unatoč svojoj vrhunskoj karijeri, Vineeth nije bio zadovoljan. Vjeran svojoj dječačkoj želji da služi Bogu, ostavio je sve i pristupio sjemeništu. U siječnju 2014. godine zaređen je za svećenika. „Hvala Bogu, još kao sjemeništarac 2006. godine sam izabran od svojih odgojitelja da predajem menadžment u koledžu St. Claret. Samo godinu nakon svoga svećeničkog ređenja izabran sam kao zamjenik ravnatelja ovoga koledža i na toj sam poziciji bio do prosinca 2018. godine. U siječnju ove godine započeo sam doktorski studij na indijskom Institutu za tehnologiju u Hyderabadu. To je jedna od najtraženijih visokoškolskih ustanova u cijeloj Indiji.”

U svom služenju ljudima u potrebi fra Vineeth je također bio djelatan kao profesor u zabačenim dijelovima nadbiskupije Delhi. Ondje je sama njegova pojava bila na neki način evangelizacija. „Ta je škola smještena u dijelu Indije u kojoj žive samo hinduisti, nema nijednoga kršćanina. U jednom se centru okuplja 30 dječaka i djevojčica koji su izbačeni iz škola. Djevojčice se poučavaju šivenju, a dječaci postaju električari i vodoinstalateri.”

Osim doktorskoga studija i profesorske djelatnosti, aktivan je i u pastoralu. Njegova je prva župa bila smještena u distriktu Garhwa u državi Jharkhand, gdje je bio na službi župnoga vikara u crkvi sv. Petra, u biskupiji Daltonganj. „Ondje sam također predavao engleski jezik djeci koja su pohađala školu pri župi. Trenutno sam uz druge svoje obveze djelatan u nadbiskupiji Hyderabad i biskupiji Shamshabad.”

Fra Vineeth George u Indiji uživa veliku popularnost. No nagrada koju je primio trebala bi nas podsjetiti na nebrojene svećenike, redovnike i redovnice te misionare laike koji diljem svijeta nastoje pomoći ljudima u potrebi. Mnogi takvi primjeri nadahnjuju nas da služimo svakom čovjeku, naročito onima u potrebi, u skladu sa svojim pozivom i mogućnostima.

Dodajemo, u Indiji svakodnevno dolazi do izravnoga i neizravnog progona kršćana. Na listi međunarodne humanitarne organizacije koja se bavi suvremenim progonima kršćana Indija je na 10. mjestu država u kojima kršćani doživljavaju nepravdu. No unatoč svemu, kako pokazuje primjer fra Vineetha Georgea, kršćani mogu biti sol i svjetlo ovoga svijeta, na što ih je pozvao Krist Isus.

Izvor:
Svjetlo riječi