Objavljeno:
09. 01. 2020. 09:15

Agencija Fides objavila je izvještaj o misionarima koji su ubijeni tijekom 2019. godine. Među njima je 18 svećenika, a najveći je broj zabilježen u Africi.

Prema podacima koje je prikupila Informativna agencija Fides koja djeluje pri Kongregaciji za evangelizaciju naroda, u 2019. godini ubijeno je 29 misionara, a među njima je 18 svećenika, jedan trajni đakon, dva časna brata, dvije redovnice i šest laika.
Kao i u 2018. godini, na vrhu je te tragične ljestvice afrički kontinent, na kojem je tijekom 2019. ubijeno 12 svećenika, jedan redovnik, jedna redovnica i jedna laikinja. Na američkom je kontinentu pak ubijeno šest svećenika, jedan trajni đakon, jedan redovnik i četiri laika. U Aziji je ubijena jedna laikinja, a u Europi jedna redovnica. Mnogi su od tih misionara ubijeni tijekom pljačke ili provale, u okruženju u kojem vladaju siromaštvo, nasilje i korupcija.

Otmice svećenika i redovnica još su jedna pojava raširena na nekoliko kontinenata. Neki su od njih smrtno stradali, te su se našli na popisu ubijenih misionara, neki su pušteni na slobodu, dok se o ostalima još uvijek ništa ne zna. U Nigeriji se, primjerice, povećao broj otetih svećenika i redovnika, od kojih je većina oslobođena nakon nekoliko dana, ali, u pojedinim slučajevima, uz razorne posljedice po njihovo fizičko i psihičko zdravlje. I u Latinskoj je Americi ta pojava veoma učestala.

Izvor:
Svjetlo riječi/Laudato