Objavljeno:
04. 07. 2019. 09:30

Jastreb Rufus već više više od 15 godina uključen je u organizaciju omiljenoga teniskog turnira na travi u Londonu. Sudionike i natjecatelje popularnoga turnira Wimbledon ranije su znale ometati ptice poput golubova ili vrabaca, što pri velikoj brzini kretanja teniske loptice i nije bezazleno po život ptica. S druge strane, gledatelji i igrači često bi dugo morali čekati dok se ptice ne odluče udaljiti od terena.

Stoga su članovi teniskoga kluba All England, koji je glavni organizator ovoga teniskog turnira na travi, odlučili „zaposliti“ jednoga jastreba koji bi bdio nad nebom tijekom održavanja Wimbledona. Pustinjski jastreb Rufus, koji je podrijetlom iz Južne Amerike, vrlo dobro obavlja svoj posao te predstavlja strah i trepet za golubove i druge neželjene goste takve vrste. Smatra se važnim članom wimbledonske obitelji otkako je preuzeo dužnost od svoga prethodnika jastreba Hamisha. Njime upravlja i o njemu se brine njegova trenerica Imogen Davies, čija obitelj inače uzgaja jastrebove.

Rufus ima zadatak da tijekom dvotjednoga održavanja turnira u Wimbledonu očuva prostor od ukupno 42 hektara. No i izvan toga vremena redovit je gost ovoga prostranog terena. Bio je angažiran i tijekom Olimpijskih igara organiziranih u Londonu 2012. godine, a rado je viđen i u opatiji Westminster, različitim zračnim lukama i bolničkim kompleksima u kojima također obavlja zahtjevan posao „čuvara neba“.

O popularnosti ovoga jastreba u Engleskoj svjedoči i činjenica da ima otvorene račune na društvenim mrežama Twitter i Facebook, a na njegovoj propusnici za turnir Wimbledon stoji kako je on službeni „zastrašivač ptica“. Rado je viđen tijekom održavanja ovoga turnira, a kako i mediji često izvještavaju o njegovu važnom zadatku, i inače se smatra najpoznatijom pticom Velike Britanije.

Izvor:
Svjetlo riječi