Objavljeno:
05. 05. 2019. 14:15

Nakon razornoga požara u crkvi Notre Dame u Parizu predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron najavio je kako će katedrala za pet godina biti ponovno izgrađena, i to „još ljepša“. No ova odluka izaziva brigu kod brojnih stručnjaka.

Više od tisuću stručnjaka za restauraciju, povijest i arhitekturu izrazili su zabrinutost i upozorili svijet na prenagljenu restauraciju pariške katedrale Notre Dame. „Predsjedniče, ne isključujte stručnjake za kulturnu baštinu”, naslovljen je članak koji je u ponedjeljak objavljen u francuskom dnevnom listu Le Figaro. Ovu je izjavu potpisalo 1170 konzervatora, arhitekata, profesora i stručnjaka za kulturnu baštinu. Od francuskoga predsjednika Macrona zahtijevaju oprez i odgovornost pri restauraciji katedrale Notre Dame.

Podsjećamo, nakon što je u ponedjeljak velikoga tjedna, 15. travnja, izbio požar i uništio katedralu Notre Dame, Macron je najavio kako će za pet godina ona biti obnovljena i da će biti „još ljepša“. Vlada Republike Francuske već je iskoristila svoju izvanrednu ovlast kojom se može zaobići postojeće zakone o restauraciji kulturne baštine ukoliko dođe do nesretnoga slučaja poput onoga u katedrali Notre Dame. Ova odluka Predsjednika i Vlade izazvalo je zabrinutost stručnjaka u cijelom svijetu. „Uzmimo sebi vremena da pronađemo ispravan put”, stoji u objavljenoj izjavi stručnjaka: „Potrebno je donijeti odluke o pristupu i to svjesno i akribično (temeljito). Tek zatim možemo donositi ambiciozne rokove za restauraciju.”

Ministarstvo kulture Republike Francuske potvrdilo je kako se ne radi o želji za odstupanjem temeljnih principa zaštite kulturne baštine. Naime, usvojene iznimke o restauracijama tek neznatno odstupaju od zakona.

Dana 15. travnja izbio je požar u krovištu gotičke katedrale Notre Dame u srcu Pariza. Uskoro je plamen zahvatio cjelovitu krovnu konstrukciju staru više stoljeća. Više od 400 vatrogasaca uspjeli su požar staviti pod kontrolu, prije nego je zahvatio dva zapadna tornja na pročelju katedrale. Nedugo nakon gašenja požara brojni su milijunaši ponudili financijsku pomoć za restauraciju ove crkve. Unutar samo 24 sata već je bilo skupljeno 1 milijarda eura pomoći. Katedrala Notre Dame najprije će dobiti privremeno rješenje krovne konstrukcije kako bi se zaštitila njezina unutrašnjost od kiše i nevremena.

Izvor:
Svjetlo riječi