Objavljeno:
14. 10. 2019. 15:45

Mljekar se vraća kako bi riješio problem modernoga doba.

Zadnjih godina u vijestima redovito slušamo kako su opasnosti za okoliš uzrokovane plastičnim otpadom sve veće. Kako bi odgovorili na ovaj gorući problem, pojedinci su spremni skuplje platiti određene usluge kako bi se stvari po ovom pitanju poboljšale. Zapravo, u Londonu se milenijalci (generacija „Mi” rođena je između 1978. i 2000. godine; odlikuje ih socijalna tolerantnost, ekološka osviještenost, miroljubivost i tehnološka briljantnost) vraćaju na staromodna rješenja kako bi riješili problem modernoga doba.

Prije samo nekoliko desetljeća na ulicama Londona, kao i u svakom drugom gradu i selu u Engleskoj mogli su se primijetiti mljekari kako voze svoje „mliječne plovce” – elektirčna vozila – i isporučuju svježe mlijeko u staklenim bocama do svakog domaćinstva. Ipak, usluga je vrlo brzo „izašla” iz mode, mliječna ambalaža se promijenila pa se i samo mlijeko moglo skladištiti u supermarketima.

Danas, u pokušaju da smanje plastični otpad, milenijalci su spremni platiti dodatno kako bi im mlijeko bilo isporučeno na kućna vrata. Lokalne mljekare već prijavljuju veliku potražnju obitelji koje žele koristiti ovu uslugu. Tako je jedna mliječna industrija ove godine prijavila dodatnih 382 nova kupca što uključuje 1 800 staklenih boca više koje se tjedno isporučuju.

Direktor tvrtke Parker Dairies Paul Lough kaže kako se baza kupaca promijenila u mlađu klijentelu i broj onih koji traže mlijeko u staklenim bocama se iz dana u dan sve više povećava. Prazne boce sljedećega dana podižu mljekari prilikom isporuke novih količina mlijeka.

Oživljavanje stare tradicije mnogo obećava i dobrobit je već prepoznatljiva, a ne smijemo zaboraviti spomenuti kako je već postalo običaj da se mljekari prepoznaju po klapanju boca, a nerijetko popiju i čaj ili razgovaraju s domaćinima. Kao i poštari, oni su često jedini s kojima se stariji susreću i razgovaraju tijekom dana.

Bez obzira na to što je usluga nešto skuplja, ona je od velike koristi za okoliš, zajednicu i lokalne proizvođače mlijeka.

Izvor:
Svjetlo riječi