Objavljeno:
06. 10. 2020. 14:30

Sveti Franjo Asiški jedan je od najpopularnijih svetaca svih vremena. Teško je razumjeti kako njegovo životno svjedočanstvo snažno odjekuje i danas, osam stoljeća nakon što je kročio zemljom. Prisjećajući se detalja iz njegova života, svaki vjernik može čuti poziv na vlastitu svetost. Posebno je snažno ovih sedam savjeta za postizanje svetosti suvremenoga muškarca.

1. Svatko se može promijeniti nabolje
Kao mladić, sveti je Franjo bio poznat po raskošnom životu, sve dok u jednom trenutku nije doživio obraćenje u srcu te je prihvatio „Gospođu Siromaštinu“. Njegova povijest pokazuje da je samo mali broj svetaca od rođenja. Ali obraćenje srca moguće je za svakoga čovjeka.

2. Budi uporan unatoč pogreškama
Sveti Franjo je na početku svoga obraćenja činio neke greške. Kao kad ga je primjerice Gospodin pozvao „Franjo, idi popravi Crkvu moju, koja se kako vidiš ruši!“ Asiški svetac pomislio je najprije da je Bog pritom mislio na crkvenu građevinu. Ali i unatoč greškama u koracima, Franjo nije odustajao od življenja Božje volje. Bio je uporan.

3. Budi kreativan kad naviještaš evanđelje
Prema tradiciji, najpoznatiji asiški svetac bio je autor prvoga prikaza jaslica u povijesti. Uz pomoć živih životinja ponovno je upriličio scenu prvoga Božića, događaja Kristova rođenja. Taj nas prikaz tjera na razmišljanje izvan uobičajenih okvira i korištenje svega što nam je na raspolaganju za širenje Kristova života i njegove poruke spasenja.

4. Bog poziva na odricanje
Dok nas s jedne strane svijet potiče da ispunimo svoje domove najnovijim i najblistavijim predmetima, sveti Franjo potiho se odricao svega što posjeduje. Njegov život pokazatelj je da radost i sloboda dolaze od iskrena i jednostavna života, u odricanju od svih zemaljskih dobara.

5. Isplati se boriti za čistoću srca
Poznato je kako se sveti Franjo, da bi se obranio od napasti i kušnje, znao baciti u grm prepun trnja ili u studeni snijeg. Na taj način pokazao je kako je čistoća srca doista vrijedna borbe, bez obzira s čime se suočili.

6. Tko prihvati trpljenje postići će slobodu
Krist je svojim nasljedovateljima govorio neka uzmu svoj križ i slijede ga. Tako je i sveti Franjo hrabro prihvaćao svaki križ s kojim se suočavao. A takvih je bilo više: zatočeništvo, bolest, neprihvaćanje u obitelji, javno izrugivanje, bolnu bolest očiju i stigme.

7. Duhovno prijateljstvo donosi divne plodove
Sveti Franjo i sveta Klara danas su poznati po svomu duhovnom prijateljstvu. Zajedno su tolikom broju duša predstavili Krista tako što su se međusobno poticali i podržavali u molitvi. Bili su svjedoci za svece i svetice svih vremena.

Izvor:
Svjetlo riječi