Objavljeno:
20. 05. 2020. 10:45
Piše: s. Anđelka Jakovljević

Ne znate što biste danas pripremili za ručak? Možda vam pomogne kulinarski savjet i recept s. Anđelke Jakovljević.

Svinjske šnicle s kiselim kupusom

Potrebni sastojci:

4 veće svinjske šnicle
oko 1 kg kiselog i sitno izrezanoga kupusa
100 g mesnatog dimljenog špeka
1 manja glavica crvenoga luka
1 mala žličica mljevenog kima
2 lista lovora
sol, vegeta, papar
1 žlica brašna
masnoća za prženje

Priprema: Šnicle rastanjite kuhinjskim čekićem i natrljajte začinima pa ostavite sa strane dok pripremite nadjev. Kupus sitno izrežite na rezance i malo isperite ako je prekiseo, a zatim nalijte u njega toliko vode da ga samo prekrije, dodajte začine i stavite na peć da se kuha oko sat vremena. Tijekom kuhanja koji put promiješajte i dolijte vode ako je potrebno. Luk i špek izrežite na kockice i najprije pržite luk na zagrijanoj masnoći dok ne pođe žutjeti, a potom stavite i izrezani špek. To još malo pržite pa u to dodajte jednu žlicu brašna, zalijte s malo vode i dobro izmiješajte. Kad je kupus već gotov izlijte sve u kupus da se kupus poveže i pustite da sve zajedno još jednom prokuha. Ako je potrebno dodajte još začina.

Na svaku šniclu stavite po jednu žlicu nadjeva, preklopite je da prekrijete nadjev, a zatim krajeve pričvrstite čačkalicom da nadjev ne ispadne. Šnicle umočite u brašno i pržite na vrućoj masnoći dok ne dobiju smećkastu boju s obje strane. Gotove šnicle izvadite u vatrostalnu zdjelu ili u odgovarajući lim i stavite u ugrijanu pećnicu oko 15 minuta da još nadođu. Prije posluživanja zagrijte preostali kupus i servirajte ga uz šnicle. Pospite kockicama špeka ako vam je preostalo te poslužite dok je još vruće uz pire krumpir.

------------

Pečene jabuke

Potrebni sastojci:

2 vanilije
malo cimeta
sok od limuna
50 g šećera
50 g maslaca
2 žlice mrvica od kruha
oko 2 kg kiselih jabuka

Priprema: Jabuke operite i ogulite pa ih izrežite na četvrtine. Stavite ih u odgovarajući lim, ali ne u plitak jer bi prilikom pečenja iskipjele. Pospite ih vanilijom i sokom od limuna, stavite ih u ugrijanu pećnicu koju ste ugrijali na 250 °C i pecite sve dok malo ne porumene.

Na peći otopite maslac i stavite u njega šećer. Miješajte kuhačom na laganoj vatri dok se dobro ne zagrije, a potom dodajte i mrvice. Kad mrvice malo porumene skinite s peći i tako vruće pospite preko pečenih jabuka. Jabuke možete poslužiti dok su tople ili kad ohlade uz tučeno slatko vrhnje. Hladne jabuke podijelite u zdjelice, ukrasite slatkim vrhnjem i cimetom te poslužite.

Izvor:
Svjetlo riječi