Objavljeno:
05. 03. 2020. 09:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je parlamentu nove ustavne amandmane po kojima se u Ustavu spominje Bog i potvrđuje načelo da je brak moguć samo između muškarca i žene.

Vladimir Putin je u siječnju najavio da će Rusija dopuniti svoj Ustav donesen 1993., što je uglavnom shvaćeno kao inicijativa kojom želi organizirati razdoblje nakon 2024. kada mu istječe četvrti i posljednji predsjednički mandat.

Ove ustavne amandmane zastupnici su prihvatili u prvom čitanju, ali je Putin podnio dodatne 24 stranice amandmana prije drugog, važnijeg, čitanja planiranog za 10. ožujka, rekao je u ponedjeljak predsjednik donjeg doma ruskoga parlamenta, Vjačeslav Volodin. Javno glasovanje će se održati 22. travnja. Istospolni brakovi i izvanbračne zajednice u Rusiji trenutno nisu legalne, a Putin je prije dva tjedna izjavio kako neće ni biti legalne sve dok je on predsjednik: „Već sam rekao kako se nikada, barem dok sam ja predsjednik Rusije, neće dogoditi 'roditelj br. 1' i 'roditelj br. 2'. Uvijek će biti 'mama' i 'tata'.

„Predsjednikovi amandmani su rezultat njegova dijaloga s predstavnicima svih stranaka i civilnog društva”, ističe se u priopćenju.

Ovi amandmani predviđaju da se u Ustavu spomene „vjera Rusa u Boga”, pa bi tako u preambuli novoga Ustava pisalo: „Ruska Federacija, ujedinjena tisućljetnom poviješću koja čuva spomen predaka koji su nam posredovali ideale i vjeru u Boga…”.

Ruska Pravoslavna Crkva, te visoki predstavnici islama, židovstva, Katoličke Crkve i drugih vjeroispovijesti pozdravili su spominjanje Boga u ruskom Ustavu. Glasnogovornik Moskovskoga patrijarhata Vladimir Legojda istaknuo je kako se takav nacrt ne proturječi sekularnom karakteru Ustava.

Povjerenica za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskalkova također je podržala novosti u Ustavu ističući kako formulacija koja spominje Boga ne povređuje stavove ateista. S druge strane, kritičari naglašavaju sovjetsku ateističku tradiciju podsjećajući kako član 14. ruskoga Ustava iz 1993. godine utvrđuje da je Rusija „svjetovna država”, a „religijske udruge su odvojene od države i pred zakonom jednake”.

Također, Putin zahtijeva da se brak definira isključivo kao zajednica muškarca i žene, dodao je za France Presse potpredsjednik parlamenta Pjotr Tolstoj. Osim toga, novim amandmanima se ujedno zabranjuje ustupanje dijelova ruskoga teritorija stranim državama i proglašava se nezakonitim svako pozivanje i djelovanje u tom smislu.

Izvor:
Svjetlo riječi