Objavljeno:
16. 10. 2020. 12:15

U Italiji je preminula časna sestra Stella Okadar javnosti poznata po vođenju svoje kulinarske emisije na talijanskoj radioteleviziji, a podrijetlom je iz Bugojna. Riječ je o emisiji kroz koju je predstavljala hranu u samostanu, te davala kulinarske savjete kuharima i ljubiteljima hrane. Ova je emisija kasnije pretočena i u knjigu.

Iz sestrina života i djelovanja znalo se da je dragovoljno pomagala zatvorenicima u rimskom zatvoru, te je bila profesorica u školama. Vijest o smrti sestre Stelle medijski je popraćena diljem Italije, ali i šire.

S. Stella je u jednom od razgovora objasnila kako nikada nije bila službena kuharica, ali je oduvijek cijenila okuse, boje i mirise što je posredovala preko televizije i kroz svoje knjige. Kako prenosi Jutarnji list, jednu od knjiga je prije sedam godina predstavila u Hrvatskom veleposlanstvu u Italiji. Tom je prilikom hrvatsku kuhinju približila Talijanima dok je sav prihod od kupnje ove knjige bio namijenjen domu za djecu u Varešu. Napomenimo kako je prihod od ranije predstavljene knjige darovan za obnovu crkve sv. Ante u Bugojnu u kojemu je s. Stella i rođena kao Nevenka Okadar. Jednom je prilikom izjavila: „Jako sam vezana za svoju Bosnu, njezine planine i snježne vrhove.”

Inače, pola je stoljeća provela u Rimu kao članica Rimske regije Bosansko-hrvatske provincije Školskih sestara franjevki Krista Kralja. Svoj je apostolat provodila i živjela u samostanu i školi koju su osnovale časne sestre, zatim brinući se za zatvorenike u zatvorima, ali i u kuhinji za koju je čula cijela Italija pa i šire.

Izvor:
Svjetlo riječi