Objavljeno:
19. 07. 2018. 11:30

Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije s predstojnikom don Tomom Mlakićem je i ove godine nagradio pobjednike Vjeronaučne olimpijade ljetovanjem na moru. Pobjedničke ekipe, vjeroučenici Prve osnovne škole iz Bugojna s mentoricom s.Ivankom Mihaljević i vjeroučenici Katoličkog školskog centra Don Bosco u Žepču s mentoricom s.Mirjam Ramljak, boravile su od 7. do 13. srpnja u okolici grada Dubrovnika, u franjevačkom samostanu u Pridvorju, općina Konavle čiji je upravitelj fra Ivo Kramar.

Pišu: Stjepan Jozinović i Monika Pocrnja

Samostan je izgrađen još davne 1436. godine. Sagradila ga je Dubrovačka Republika kao dar bosanskim fratrima za evangelizaciju bogumila. Potresi su dva puta nanosili štete samostanu, a najviše je stradao u Domovinskom ratu 90-ih godina prošlog stoljeća. Nakon rata samostan je obnovljen te predan pod jurisdikciju franjevačke provincije Bosne Srebrene. Samostan, kao i cijele Konavle, krije bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, o čemu je podrobno govorio i vjeroučnicima objasnio fra Ivo. Upravo u tom samostanu otkrila je talent i učila pjevati Tereza Kesovija, hrvatska i međunarodna pjevačka diva i falutistica. U samostanskoj carkvi, na jednom od dva bočna oltara latinskog obreda, nalazi se i križ iz 15.st. rađen tehnikom tadašnje plastike, maslinovo drvo omotano u stare franjevačke habite. Pod tim raspelom svaki dan je molio knez Konavala Ivan Gundulić za svojega djelovanja i upravo je to raspelo dalo inspiraciju za nastanak djela Suze sina razmetnoga.

Bogatstvo je naučiti, posjetiti i vidjeti Dubrovnik te od stručnih vodiča čuti povijest Republike od uspona do pada. Razgledati stare zidine, Stradun, Knežev dvor, Onofrijeve slavine, katedralu, crkvu sv. Vlahe, franjevački samostan Male braće i njihovu ljekarnu, prvu u Europi, kao i sve ostalo što pripada staroj gradskoj jezgri, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Uvjereni smo kako nam ova nagrada nije bila samo odmor i ljetovanje, nego poticaj da svoju vjeru još više upoznajemo i naučeno u život provodimo.

U Crnoj Gori, u gradu Kotoru, mons. Ilija Janjić, biskup kotorski, vjeroučnicima je progovorio o povijesti hrvata katolika na tim prostorima te pokazao katedralu sv. Tripuna i predstavio kratki životopis sveca. Upriličen je posjet jedinom umjetnom otoku u Europi na kojem je svetište Gospe od Škrpjela, a koji je ujedno nezaobilazna odrednica mnogih posjetitelja. Škrpjel je lokalni naziv za stijenu, a na jednoj stijeni na sred pučine u 16.st. nađena je slika Majke Božje. Nakon što se tri dana uzastopno slika nosila u grad, a ujutro opet našla na istom mjestu, odlučeno je sagraditi otok i na njemu svetište u kojem ljudi stoljećima nalaze smiraj i okrepu za dušu i tijelo. Rodno mjesto i svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića predstavio je župnik Župe sv. Jeronima u Herceg Novom don Niko Šošić, redovnik salezijanac.

Ljetne dubrovačke večeri donijele su posebno ozračje, kao i uspjesi naših Vatrenih na svjetskom nogometnom prvenstvu. Utakmice četvrtfinala i polufinala vatreno su praćene na gradskom trgu u Cavtatu.

Zahvalni smo Katehetskom uredu Vrhbosanske nadbiskupije, franjevačkom samostanu u Pridvorju, sestrama vjeroučiteljicama i nadasve dragom Bogu za dar sudjelovanja i osvajanja prvog mjesta na ovogodišnjoj Vjeronaučnoj olimpijadi. Uvjereni smo kako nam ova nagrada nije bila samo odmor i ljetovanje, nego poticaj da svoju vjeru još više upoznajemo i naučeno u život provodimo.

Izvor:
Svjetlo riječi