Objavljeno:
14. 07. 2022. 08:00

U organizaciji župnika Bogomolja i Gdinja fra Marija Divkovića i župnika župe Sućuraj fra Stipe Marčinkovića, bosanskih franjevaca, u župi Sućuraj održana je druga likovna kolonija pod nazivom „Terra incognita II"

Piše: Stipo Marčiković

Sudjelovalo je dvanaest akademskih slilkara iz raznih mjesta Republike Hrvatske: Hrvoje Marko Peruzović iz Zagreba, kao izbornik, Stipe Ivanišević iz Splita, Ivan Listeš iz Kaštel Sućurca, Tea Morić Šitum iz Splita, Alma Božanić Čače iz Splita, Sanja Praničević Taraš i Ana Bošković Freund iz Splita, Branka Dubovac iz Zagreba, Darko Jovanović iz Osijeka, Ivan Branko Imrović iz Zagreba, Robert Budor iz Zagreba i Željko Mucko iz Koprivnice. Umjetnicima se pridružio sućurajski đak završenog trećeg razreda osnovne škole „Ante Anđelinović“ Dinko Slavić čija je slika „Dolazak u Crkvu“ ( sv. Jurja u Sućurju) izazvala divljenje spomenutih umjetnika.

Likovna kolonija završena je izložbom oko dvadeset i pet umjetničkih radova u drevnoj Crkvi sv. Ante Padovanskoga iz 1663. godine. Prije otvaranja izložbe sve nazočne pozdravio je fra Mario Divković, kao glavni inicijator i organizator likovne kolonije „Terra incognita II“. Zahvalivši svim umjetnicima na odazivu, kao i svima domaćinima, istaknuo je kako su umjetnici kroz sedam dana boravka u Sućurju upijali njegove ljepote te da su te ljepote uspjeli prenijeti na platna i tako ovjekovječili ljepote Sućurja – „Malog raja“. Potom je pozvao izbornika ove kolonije Hrvoja Marka Peruzovića da nazoočnima uputi nekoliko rijeći uime umjetnika.

„Nastojavo sam i ove godine okupiti ekipu vrhunskih hrvatskih umjetnika koji su stigli iz raznih krajeva naše lijepe Domovine. Većina sudionika sudjelovala je i na prošlogodišnjoj koloniji, ali sam ove godine uključio i neka nova imena. Zahvaljujući vrhunskoj organizaciji i iznimno srdačnom gostoprimstvu, i ovog smo ljeta stvarali, družili se i uživali. Vjerujem kako se taj duh zajedništva i fascinacija ovdašnjim ambijentom jako dobro odrazio na kvalitetu i količinu likovnih radova. U ovakvim susretima, gdje se na jednom mjestu okupi toliko različitih osobnosti, uvijek se stvori silna količina pozitivne energije, stvaralačkog veselja i novih ideja. Nadam se da će se ova tradicija nastaviti, da je postavljen dobar temelj i da će tijekom narednih godina kolonija „Terra incognita“ oplemeniti Sućuraj, dati njegovim stanovnicima i gostima jednu novu i drukčiju duhovnu dimenziju. Mi slikari uvijek ćemo se rado odazvati“, rekao je izbornik Peruzović.

Potom je nazočne pozdravila umjetnica Tea Morić Šitum koja je zahvalila domaćinima fra Stipi i fra Mariju na domaćinstvu i Hrvoju Marku Peruzovićuna na pozivu na drugu koloniju „Terra incognita II“. Zahvalila je i svim mještanima, ugostiteljima i Općini Sućuraj za lijepo ugošćavanje, napomenuvši „kako se zbilja i drugu godinu osjećala kao kod kuće“. Istaknula je kako joj je lijepo bilo i prošle godine te da je sa sobom ponijela oduševljenje ovim malim komadićem raja izuzetne ljepote i vrijednosti. Stoga je zamolila mještane da ozbiljno shvate kako moraju, unatoč turizmu, sačuvati ljepote i vrijednosti Sućurja.

Potom je načelnik Sućurja Ivan Slavić pozdravio nazočne i umjetnike te istaknuo svoju radost što ih i ove godine vidi u Sućurju. Zahvalio je svim Sućuranima, osobito ugostiteljima, koji su im boravak u Sućurju učinili rajskim. Pozvao ih je da i dogodine dođu u Sućuraj.

A onda je župnik fra Stipo pozdravio sve, osobito akademske slikare, od kojih je četvero već moralo otići. Srdačno im je zahvalio i za ovogodišnji dolazak i boravak u Sućurju te poželio im sretan put s pozivom da i sljedeće godine dođu u Sućuraj. Zahvalio je i župniku Bogomolja i Gdinja fra Mariju Divkoviću koji je organizirao i realizirao ovu koloniju, kao i onu prošlogodišnju. Također je zahvalio vlasnicima konobe „Mizarola“ Ante i Nedjeljke Duške Jeličić, restorana „Fortica“Stipe i Višnje Kačić Bartulović, pizzerije Guido braće Vujnovića, Anti Rosandiću Gambu i Poljaku Vilo Opina u Pirat baru koji su ugostili umjetnike.

„Isus je upozoravao kako ljudi imaju uši a ne čuju i imaju oči a ne vide. Umjetnici su osobe koje vide i ono što drugi u stvarnosti ne vide. Stoga nam oni preko svojih djela šalju određenu poruku. Uz to, kao što 'nebesa pripovijdaju slavu Gospodnju' tako i umjetnici  u svojim djelima govore o ljepoti svega stvorenoga, a s tim govore i o Univerzalnoj Ljepoti; o Bogu. Dao Bog da poruke naših umjetnika dođu da  naših duša, naših srdaca i naše pameti. S tom nakanom neka ova izložba bude otvorena“, rekao je fra Stipo.

Izvor:
Svjetlo riječi