Objavljeno:
31. 01. 2019. 08:45

U petak, 18. siječnja u glavnom gradu Sjedinjenih američkih država održan je 46. hod za život u kojemu je, prema procjenama, sudjelovalo više od 200 tisuća ljudi. Temom ovogodišnjega Hoda „Jedinstven od prvoga dana: biti za život znači biti za znanost” organizatori su željeli naglasiti znanstvenu činjenicu kako ljudski život počinje od začeća.

Među sudionicima su bili mnogi mladi iz cijele zemlje, više predstavnika obiju najjačih političkih stranaka, a svoju su potporu okupljenima, među ostalima, izrazili i potpredsjednik SAD-a, Mike Pence, te nadbiskup Joseph Naumann iz Odbora za aktivnosti u svrhu zaštite života Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država.

Kao i svake godine, najposjećeniji Hod za život u svijetu, održan je kao podsjetnik na presudu Vrhovnoga suda iz 1973. godine kojom je u SAD-u liberaliziran pobačaj te je svakoj pojedinoj državi prepušteno donijeti zakonske odredbe u vezi s umjetno izazvanim prekidom trudnoće. U nekima je od njih zakonom dozvoljeno pobačaj učiniti i u posljednjim mjesecima trudnoće. U New Yorku je, primjerice, za sada legalno prekinuti trudnoću do kraja 24. tjedna, a u pripremi je zakon koji bi mogao olakšati dobivanje dozvole za prekid trudnoće čak i u trećem tromjesečju.

Istovremeno su u nekim državama donesene zakonske odluke kojima su postavljena određena ograničenja. U prosincu je Ohio postao deseta država u SAD-u koja je zabranila brutalnu praksu pobačaja komadanjem fetusa, a koja se primjenjivala osobito nakon četvrtoga mjeseca trudnoće. Nedavno objavljena anketa koju je naručila katolička organizacija Kolumbovi vitezovi pokazuje da manje od 25 % stanovnika SAD-a podupire pobačaj nakon trećega mjeseca trudnoće, dok ih je 75 % za uvođenje strožih ograničenja trenutno važećih zakona o pobačaju, odnosno da se mogućnost abortusa ograniči samo na slučajeve nasilja i opasnosti po zdravlje majke. Oko 62 % ispitanika izjasnilo se protiv abortusa u slučaju Downovog sindroma.

Izvor:
Svjetlo riječi