Objavljeno:
04. 12. 2017. 11:30
FOTO: Lidija Pavlović-Grgić, KT

Na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca, dvojica svećeničkih kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene primili su sveti red đakonata. Novi đakoni su fra Silvio Zlatarević i fra Mario Dadić.

Misno slavlje i obred ređenja u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova predvodio je nadbiskup vrhbosanski Vinko kard. Puljić. U koncelebraciji bili su provincijal Bosne Srebrene, zatim meštar bogoslova fra Danijel Nikolić te gvardijani dvaju samostanskih područja kojima pripadaju kandidati: fra Mario Jurić, gvardijan u Tolisi i fra Miro Relota, gvardijan u Fojnici. Među ostalim svećenicima bili su rektori dviju nadbiskupijskih bogoslovija preč. Josip Knežević i preč. Michele Capasso. Misno slavlje animirali su članovi bogoslovskog zbora Franjevačke teologije u Sarajevu, dok su kod oltara služili bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Pred vjerničkim pukom kandidati su nadbiskupu obećali da će živjeti u celibatu, moliti Časoslov te biti poslušni svomu biskupu i redovničkom poglavaru. Uslijedilo je pjevanje litanija svih svetih, tijekom kojeg su kandidati zauzeli stav najdubljeg klanjanja - ležeći u prostraciji. Nakon polaganja ruku i posvetne molitve, primili su red đakonata te pristupili služenju kod oltara tijekom euharistije. 

Nakon misnoga slavlja i ređenja, đakoni su slavlje nastavili na druženju s obitelji i prijateljima. Nakon ređenja za đakone, fra Silvio i fra Mario bit će namješteni za župne vikare u nekoj od župa koje opslužuju franjevci Bosne Srebrene. U ljeto 2018. predviđeno je njihovo svećeničko ređenje i mlada misa. 

 

Fra Silvio Zlatarević:
Fra Silvio je sin Pave i Kate r. Dabić, iz mjesta je Lilići, Ugljara, župa Tolisa. Rođen je 24. rujna 1992. u Vinkovcima. Ima još dva starija polubrata. Osnovnu školu završio je u Orašju (1999.-2007.). Kao sjemeništarac pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (2007.-2011.) gdje je i maturirao. Franjevački habit obukao je 10. srpnja 2011. u Gromiljaku. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio 1. srpnja 2012. Iste godine upisao se na Franjevačku teologiju u Sarajevu. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 13. studenog 2016. u Fojnici. Završio je pet godina studija (X semestara).

Fra Mario Dadić:
Fra Mario je sin Slavka i Snježane r. Vujica, iz mjesta je Doci, župa Gromiljak. Rođen je 14. prosinca 1992. u Fojnici. Ima još dva mlađa brata. Osnovnu školu završio je u Gromiljaku (1999.-2007.). Kao sjemeništarac pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (2007.-2011.) gdje je i maturirao. Franjevački habit obukao je 10. srpnja 2011. u Gromiljaku. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio l. srpnja 2012. Iste godine upisao se na Franjevačku teologiju u Sarajevu. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 13. studenog 2016. u Fojnici. Završio je pet godina studija (X semestara).

Izvor:
Svjetlo riječi