Objavljeno:
28. 02. 2020. 11:30

Savezni ustavni sud u Karlsrueu poništio je petogodišnju zabranu organiziranog medicinski potpomognutoga samoubojstva. Ovakva presuda omogućila je smrtno i teško bolesnim pacijentima da okončaju svoj život, a da ne moraju ići u drugu državu koja odobrava eutanaziju.

Ovu je vrstu samoubojstva dosada zabranjivao Član 217. njemačkoga kaznenoga zakona koji je njemački parlament Bundestag usvojio u prosincu 2015. godine kako bi udruženjima i pojedincima zabranio tzv. „biznis za smrću”. No, Ustavni je sud sada donio drugačiju odluku obrazloživši kako Član 217. nije u skladu s Ustavom čime na snagu ponovno stupaju odredbe koje su važile do 2015. godine. Liječnici, dakle smiju pacijente savjetovati o dobrovoljnoj eutanaziji i dozvoliti im konzumiranje lijekova koji dovode do smrti.

U zajedničkoj izjavi Njemačke biskupske konferencije i Njemačke evangeličke crkve stoji kako se njihovi predstavnici opravdano brinu o posljedicama ovakve odluke nakon koje bi stariji ljudi i bolesnici mogli osjetiti unutarnji i vanjski pritisak, te osjećaj nemoći i beskorisnosti što bi ih u konačnici potaknulo da se odluče za eutanaziju. Biskupi su oštro osudili ponovno stupanje na snagu ovoga zakona ističući kako je eutanazija moralno zlo i napad na dostojanstvo osobe.

Izvor:
Svjetlo riječi