Objavljeno:
30. 04. 2020. 09:15

Vrhovni sud u Nizozemskoj je u utorak, 21. travnja, ozakonio eutanaziju pacijentima s teškom demencijom. Jedini uvjet je taj da je pacijent prethodno izrazio želju za eutanazijom prije nego se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

Kako prenosi Catholic News Agency, Vrhovni sud je reagirao nakon što su niži sudovi ranije presudili kako liječnik nije propisno postupio kada je eutanazirao 74-godišnju staricu koja je bila u stanju uznapredovale demencije. Navodi se kako je žena tijekom samoga postupka morala biti pod višestrukim dozama sedativa što je uzrokovalo i njezinu fizičku nemoć. Ovaj slučaj je dospio do Vrhovnoga suda od kojega se očekuje dodatno pojašnjenje u svezi sa zakonom o eutanaziji prema kojemu je liječnicima dozvoljeno usmrtiti pacijente za koje oni smatraju da trpe nepodnošljivu bol i patnju.

Kako nalaže nizozemski zakon, eutanazija je dozvoljena samo za one osobe s demencijom koje su napisale ili usmeno izrazile anticipiranu ili predviđajuću želju svome liječniku.

„Izgledi da će netko ikada patiti od demencije mogu biti dovoljan razlog da sastavi „anticipiranu naredbu” u životnoj oporuci što se može učiniti samostalno ili u razgovoru s obiteljskim liječnikom. Liječnik može izvršiti eutanaziju na pacijentu s demencijom samo ako postoji takva „naredba”, ako se provodi zakonom propisana skrb i ako pacijent, prema vlastitome mišljenju, trpi nepodnošljivu patnju bez izgleda za poboljšanje”, stoji na stranicama nizozemske vlade, a prenosi Hrvatska katolička mreža

Žena koja se odupirala eutanaziji je četiri godine ranije napisala „anticipiranu naredbu” zahtijevajući da se provede eutanazija umjesto da bude smještena u starački dom. Pritom je izjavila kako je to odlučila dok je još zdravoga razuma smatrajući kako je to prava odluka u pravo vrijeme. Tužitelji su tvrdili da je njezino odupiranje liječniku zapravo bio pokazatelj kako se ona predomislila, ali da nije bila u mogućnosti verbalno komunicirati.

Bioetičar dr. Charles Camosy istaknuo je kako vjeruje da će sljedeća borba za temeljnu ljudsku ravnopravnost biti iznad vrijednosti ljudi s uznapredovalom demencijom ističući da je nemoguće odvojiti ono što se događa u Nizozemskoj od širokoga odbacivanja temeljne ljudske jednakosti na postkršćanskom zapadu. Na kraju je dodao kako osoba s uznapredovalom demencijom ili s teškom ozljedom mozga nije u mogućnosti dati pristanak za eutanaziju. U zaključku je donio prijedlog da se umjesto daljnjega širenja zakona o eutanaziji poveća broj skrbnika za oboljele od demencije, a cijelo društvo je potaknuo da poradi na osnaživanju obitelji pacijenata s demencijom kako bi im se pružila prikladna i odgovarajuća skrb.

„Liječnici su očito loši u prosuđivanju ovih i sličnih stvari, a istovremeno i istraživanja pokazuju kako kvalitetu života svojih pacijenata ocjenjuju lošijom nego što to sami pacijenti smatraju. No, s obzirom na činjenicu da Nizozemska već dugi niz godina eutanazira novorođenčad koja također nije u stanju izraziti svoju patnju, sasvim je logično da će to isto učiniti i za nekoga s demencijom u starijoj dobi”, izjavio dr. Camosy za CNA.

 „Odluka Vrhovnoga suda dio je pravnoga skliskoga terena u Nizozemskoj o eutanaziji, te će stanje pacijenata koje uključuje i mentalno pogoršanje biti u središtu budućih rasprava”, najavio je dr. Camosy, bioetičar i profesor na Sveučilištu Fordham.

Izvor:
Svjetlo riječi