Objavljeno:
10. 08. 2018. 11:00

Vjerojatno je svatko od nas imao priliku vidjeti slijepu osobu na ulici kako pažljivo šeta gradom ili dok mirno sjedi na klupici u parku. Lako bismo je mogli uočiti dok se pomaže bijelim štapom, u pratnji psa vodiča ili dok sluša specifični govorni aparat s kojim donekle olakšava posljedice svoje sljepoće.

Piše: Željko Bošnjak

Kažu da svako vrijeme nosi svoje breme. Međutim, svakodnevica slijepih i slabovidnih osoba otežana je i za najboljih vremena. Upravo zato smo ih se posebno sjetili sredinom prošloga mjeseca (15. listopada) kada se obilježavao Međunarodni dan bijeloga štapa. On predstavlja njihov zaštitni znak, ali i simbol samostalnosti, nezavisnosti i apsolutne slobode koja ih okružuje.

Procjenjuje se kako danas u svijetu živi 285 milijuna slabovidnih osoba. Od toga broja, 39 milijuna je potpuno slijepo, a 246 milijuna ima oslabljen vid. Čak 80 % oštećenja vida je pravovremenim liječenjem moglo biti spriječeno, a to znači da je broj slijepih osoba mogao biti manji za čak 31 milijun. Oko 90 % slabovidnih osoba živi u okruženju s niskim prihodima, a 82 % slijepih osoba ima 50 i više godina. Kao najčešći uzrok sljepoće u svijetu navode se pogreške u prelamanju svjetlosnih zraka – tzv. refrakcije, a koje su uzrok sljepoći u čak 43 % slučajeva. Zatim slijede neoperativne mrene (33 %) te povišeni očni tlak (glaukom) u 2 % slučajeva. 

Najviše slučajeva slabovidnih i slijepih osoba zabilježeno je na području južne i istočne Azije te u dijelovima subsaharske Afrike. Tako je u južnoj Aziji zabilježeno 11,7 milijuna, u istočnoj Aziji 6,2 milijuna, a u subsaharskoj Africi je slijepo više od 4 % stanovništva. Zemljopisni položaj pokazuje kako su to uglavnom siromašnije zemlje svijeta koje nemaju dovoljan broj liječnika, lijekova ili ustanova za brigu o slijepim osobama. Da je siromaštvo jedan od presudnih faktora oko broja slijepih, može se zaključiti iz činjenice kako se postotak osoba s oštećenjem u bogatoj zapadnoj Europi kreće tek oko 0,2 %, odnosno na 30 Europljana samo 1 od njih susreće se s gubitkom vida.

BiH iznad europskoga prosjeka

Međunarodna agencija za prevenciju sljepoće (IAPB) krajem 2016. godine izradila je kartu (Vision Atlas) koja pokazuje broj slijepih i slabovidnih osoba po svim zemljama svijeta. Prikazi su napravljeni na temelju podataka Svjetske zdravstvene organizacije i međunarodne grupe priznatih oftalmologa u cijelome svijetu (Vision Loss Expert Group). Međutim, usprkos tako iskusnom timu njihove brojke predstavljaju samo procjenu jer je točan broj slijepih i slabovidnih osoba, kako kod nas tako i u drugim državama svijeta, zbog sustavno i institucionalno neriješenih okolnosti jako teško izračunati. Prema njihovim podacima za 2010. godinu najveći broj slijepih osoba nalazi se u Indiji. U ovoj drugoj po redu najmnogoljudnijoj zemlji našega planeta procijenjeno je slijepim više od 1,1 % stanovništva. Za veliku Indiju to iznosi 15 milijuna stanovnika ili otprilike 4 puta više nego što Bosna i Hercegovina ima stanovnika. Da je stanje u Indiji uistinu zabrinjavajuće potvrđuju i podaci kako probleme s vidom ima 6,7 % stanovništva, a to je više od 58 milijuna osoba. Glavni uzrok ovako poražavajućih brojki leži u činjenici da Indija nema dovoljno školovanih liječnika. Jedan oftalmolog i dalje liječi 100 tisuća stanovnika, a škole koje godišnje proizvedu jednu tisuću liječnika ne mogu pratiti višestruki rast od prosječno 17 milijuna stanovnika godišnje. Neslavnu statistiku Indije dijele i Afganistan (1,7 %), Sudan (1,9 %) te Egipat u kojemu se procjenjuje 1,7 % slijepoga stanovništva.

U europskim državama broj slijepih osoba je daleko manji i kreće se u prosjeku oko 0,2 %. Malo iznad europskoga prosjeka nalazi se Bosna i Hercegovina. Izvješća pokazuju kako je u našoj zemlji slijepo 0,3 % stanovništva.

Usprkos razvoju novih i naprednijih pomagala za potrebe osoba oštećenoga vida, očekivanja su kako će broj slijepih osoba u budućnosti biti još i veći. Procjene pokazuju kako će se njihov broj u narednih 40 godina povećati 3 puta, odnosno do 2050. godine broj slijepih i slabovidnih osoba će premašiti brojku od 550 milijuna stanovnika ili 7 % ukupnoga svjetskog stanovništva. Razlog tome prvenstveno je veći broj starijega stanovništva, ali i kronične bolesti te svakako siromaštvo koje uvelike utječe na broj slijepih i slabovidnih osoba.

Kada je slijep čovjek upitao mudraca: Može li biti išta gore nego izgubiti vid?, mudrac mu je odgovorio: Da... izgubiti svoju viziju! Kako bi ustrajali u svijetu koji ih okružuje, slijepim i slabovidnim osobama nužna je i naša pomoć. Moderna tehnologija im olakšava život, ali i zakonske pretpostavke s kojima lakše pokrivaju troškove kojima su izloženi u svim fazama svoga života. Država im može olakšati i zapošljavanje, a svatko od nas ponajprije bolje razumijevanje za svaki njihov korak prema potpunoj integraciji u društvo.

Izvor:
Svjetlo riječi