Objavljeno:
24. 04. 2019. 10:15

Na samom početku utakmice engleske nogometne lige Premier League između momčadi Watford F.C. i Southampton F.C., koja je odigrana 23. travnja 2019. godine, postignut je najbrži gol u povijesti najbolje nogometne lige u Engleskoj. Rano vodstvo gostujućoj ekipi donio je napadač Shane Long, postigavši gol u rekordnom vremenu od samo 7.69 sekundi.

Igrači domaće momčadi krenuli su sa zviždukom koji je označio početak utakmice. Kobnu pogrešku učinio je igrač Watforda Craig Cathcart već u drugom službenom dodiru s loptom. Long je presjekavši dodavanje oduzeo loptu i krenuo prema protivničkom golu. Matirao je vratara Bena Fostera zabivši najbrži gol u natjecanju Premier League.

Slavlje bi zasigurno bilo još i veće da je Southampton uspio pobijediti te večeri. Nažalost po gostujuće navijače i momčad, poravnanje rezultata domaćoj je ekipi donio nogometaš Andre Grey, postigavši zgoditak u 90. minuti utakmice. Susret je završen rezultatom 1:1. Prethodno je rekord engleske prve lige iznosio 9.9 sekundi, a postigao ga je obrambeni igrač momčadi Tottenham Hotspur F.C. Ledley King 2000. godine. Zanimljivo, peti igrač na listi najbržih strijelaca engleske lige Premier League od ovoga trenutka zauzima Australac hrvatskih korijena Mark Viduka, koji je jedno vrijeme izgrao i za zagrebački Dinamo, odnosno klub Croatia Zagreb (11.90 sekundi, 2001. godine). Deseti je pak igrač na popisu najbržih strijelaca Premier League nekadašnji reprezentativni vratar Bosne i Hercegovine Asmir Begović, koji je 2013. godine za svoj klub Stoke City u utakmici protiv Southamptona dao gol iz vlastitoga šesnaesterca samo 13 sekundi od početka utakmice. Do danas ovaj gol nosi još jednu posebnost. To je službeno gol koji je postignut s najveće udaljenosti od 89 metara.

U drugim profesionalnim nogometnim ligama Europe i svijeta pojedini su igrači još brže postizali najbrži pogodak. Tako je primjerice 2008. godine u španjolskoj prvoj ligi La Liga najbrži gol postigao Joseba Llorente na domaćem terenu u utakmici između Real Valladolida i Espanyola (7.22 sekundi). Najbrži gol u brazilskom nogometu postigao je Frederico Chavez u utakmici između momčadi America Mineiro i Vila Nova (3.17 sekunde), 2003. godine.

Četvrti najbrži gol ikad zabilježen u jednoj nogometnoj utakmici postignut je na utakmici između GSP Polet i FK Dorćol u Beogradu. Utakmica je odigrana 2012. godine u okviru 2. omladinske lige. Tada 18-godišnji nogometaš Vuk Bakić postigao je gol za samo 2 sekunde od službenoga početka utakmice, uputivši hitac s oko 50 metara udaljenosti. Zanimljivo, kasnije su ova dva nogometna kluba, među kojima je postojao velik rivalitet, zbog financijskih poteškoća postali jedinstven nogometni klub FK GSP Polet Dorćol.

Izvor:
Svjetlo riječi