Objavljeno:
14. 04. 2021. 08:45

Pet svećenika, dvije časne sestre i troje laika oteto je na Haitiju u nedjelju, a njihovi otmičari traže otkupninu od milijun dolara. Žrtve otmice u trenutku napada nalazile su se u Croix-des-Bouquetsu, predgrađu glavnoga grada Haitija Port-au-Princea, a prema pisanju lokalnih medija, odgovornost za otmicu preuzela je banda „400 Mawozo”, koja traži milijun dolara otkupnine.

Francuska je nakon otmice aktivirala svoj krizni centar ministarstva vanjskih poslova, u kojem su bila i dvojica francuskih državljana.

Francuska biskupska konferencija i drugi francuski kler izrazili su svoju zabrinutost i pozvali otmičare da oslobode muškarce i žene koje su oteli i da ne dodaju više mržnje tamo gdje već postoje siromaštvo i nesigurnost.

Fr. Stevenson Montinard, svećenik Saint Jacquesa, potvrdio je vijest za Fides, informativnu službu Papinskih misijskih društava, i zatražio molitve za oslobađanje petorice svećenika i dviju časnih sestara. Slučajevi otmica događaju se svakodnevno u zemlji koja se godinama suočava s rastućim valom nesigurnosti. 

„Ovaj novi slučaj odraz je kolapsa sigurnosnog aparata države i zemlje. Čini se da više nitko nije siguran”, kazao je lokalni svećenik vlč. Renold Antoine, te dodao kako zabranjene skupine i dalje siju strah i tugu u srca stanovništva.

Konferencija haićanskih vjerskih osoba (CHR) izvijestila je da su trojica otetih laika rođaci jednoga svećenika.

Biskup Pierre-André Dumas, potpredsjednik Episkopalne konferencija Haitija i biskup Anse-à-Veaua et Miragoâne, rekao je agenciji AFP: „Crkva moli i u solidarnosti stoji uza sve žrtve ovoga gnusnog čina. Već neko vrijeme, svjedočimo padu u pakao haićanskoga društva. Vlast, koja ne čini ništa kako bi riješila ovu krizu, također nije izuzeta od sumnje za samozadovoljstvo i suučesništvo”.

Izvor:
Svjetlo riječi