Objavljeno:
30. 01. 2019. 08:30

Međunarodni dan obrazovanja je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila 3. prosinca prošle godine ponajviše na poticaj Organizacije ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Svrha obilježavanja dana posvećenoga obrazovanju na međunarodnoj razini je usmjeravanje pozornosti vladara i naroda na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.

Organizacija je podsjetila kako 265 milijuna djece i tinejdžera diljem svijeta nema pristup obrazovanju ili jednom započeto obrazovanje ne može dovršiti. Više od petine te djece je u osnovnoškolskoj dobi. Na službenoj internet stranici Ujedinjenih naroda piše kako se ovim danom prepoznaje važnost zauzimanja za svim dostupno, pravedno i kvalitetno obrazovanje na svim razinama, kako bi svi ljudi imali mogućnost trajne poduke koja će im pomoći da steknu znanja i vještine potrebne za puno sudjelovanje u društvu i doprinos održivom razvoju. Prepreke za pristup obrazovanju jesu siromaštvo, oružani sukobi, migracije i učinci klimatskih promjena.

Svoju potporu Međunarodnom danu obrazovanja dao je i papa Franjo ohrabrivši napore UNESCO-a u uspostavi mira u svijetu kroz obrazovanje, te izrazivši nadu kako će ono biti dostupno svima, prožeto lokalnom kulturom i oslobođeno od ideoloških kolonizacija.

Izvor:
Svjetlo riječi