Objavljeno:
22. 03. 2017. 14:15

Malo je književnika sa ovih prostora koji su dočekali sabrana djela za života. Jedan od njih je Veselko Koroman, kojega danas ubrajaju među najveće živuće pjesnike hrvatskoga jezika i čije je načelo Svaki čovjek mora učiniti sam sve što može.

Piše: Leona Sabolek

Upravo na Svjetski dan poezije 21. ožujka, predstavljena su njegova Sabrana djela u Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu.

Ovu duhovnu zadužbinu u četiri knjige izdali su zajednički Art Rabic iz Sarajeva i Synopsis iz Zagreba. O djelu pjesnika-filozofa, kako ga još nazivaju, govorili su njegovi mlađi kolege Slobodan Blagojević i Mile Stojić. Posebno emotivan bio je osvrt profesorice i akademika Hanife Kapidžić-Osmanagić. Urednik izdanja Željko Ivanković je rekao da su knjige različite jer je i Koromanov angažman kroz 60 godina rada bio različit. Tu je poezija, poetsko-prozni mikroeseji, književno-kulturni angažman kroz tri hrvatske antologije u BiH, pripovjedna proza i veliki intrvjui. Sve će se to trebati još iščitavati. Na kraju se obratio akademik Veselko Koroman i pročitao svoju pjesmu.

Izvor:
Svjetlo riječi