Objavljeno:
13. 01. 2020. 15:45
Piše: Leona Sabolek

Svima su znani Vukovarska bolnica 1991., Ovčara, Memorijalno groblje, Memorijalni centar Domovinskoga rata, Vodotoranj, mjesta herojske borbe i stradanja – Vukovarski nokturno. Vukovar je sve to. Ali i još više. Njegovom vizurom dominiraju na uzvisini Franjevački samostan s crkvom sv. Filipa i Jakova i Gimnazija. U Vukovaru je rodna kuća prvoga hrvatskog nobelovca Lavoslava Ružičke, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju 1939. godine. To je barokni grad s tradicijom življenja koja seže u prapovijest o čemu svjedoče fascinantni Muzej vučedolske kulture i Muzej grada Vukovara.

Vukovarsko vlastelinstvo je nakon odlaska Turaka u posjedu njemačke grofovske obitelji Eltz koja je ostavila neizbrisiv trag na gospodarskom, kulturnom i društvenom planu. Sada se u obnovljenom dvorcu Eltz nalazi Muzej grada Vukovara. Utemeljio ga je Vukovarac Antun Bauer, arheolog, povjesničar umjetnosti, muzeolog, kolekcionar, donator i utemeljitelj muzeja, galerija i kulturnih ustanova u Republici Hrvatskoj. Njegova je donacija sadržavala zbirku trofejnoga oružja, numizmatičku zbirku, zbirku starih satova, stilski namještaj i zbirku umjetnina kojom se formira Zbirka Bauer i Galerija umjetnina Vukovar. Zbirka Bauer jedna je od najcjelovitijih zbirki hrvatske likovne umjetnosti 19. i prve polovice 20. stoljeća i smještena je u posebnoj zgradi Dvorca Eltz. Muzej je osnovan 1946. godine, a javno djeluje od 1948. godine. Tijekom Domovinskoga rata pretrpio je razaranje i devastaciju zbirki, ali je do 1998. godine djelovao kao Muzej Vukovara u progonstvu. Brojne ustanove i pojedinci pomogli su njegovoj uspostavi nakon povratka u obnovljenom prostoru. Rekonstruirani su najreprezentativniji prostori dvorca Eltz i umjetnine u njima potječu iz dvorca. Ostali predmeti i namještaj dočaravaju život plemstva toga doba. Muzej raspolaže i vrijednom arheološkom zbirkom. Detaljno je prikazan razvoj i život grada, značaj luke i industrije, kojoj je veliki doprinos dao češki poduzetnik Tomaš Bat'a. Etnografski dio prikazuje bogatu tradicijsku kulturu. Posebni odjeli posvećeni su multimedijskoj prezentaciji Domovinskoga rata i ratnoj kronologiji i današnjem životu u Vukovaru kao višenacionalnoj zajednici.

Gradski muzej Vukovar je 2016. godine dobitnik nagrade Silletto u sklopu EMYA (European Museum of theYear Award) kao muzej koji posebnu pažnju posvećuje uključivanju lokalne zajednice u svoj rad. Vidljivo je to iz programa koji se održavaju u Muzeju. Tako su u Mramornoj dvorani studenti s Odsjeka za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka, uz pomoć svojih profesora, održali koncert klasične glazbe gdje su uz klavir i čelo zasvirale i tamburice.

Vukovar posjetiteljima nudi mnogo toga: od kulturnih manifestacija, aktivnoga odmora do gastronomije. Tu na mostu na Vuki, na ucrtanoj granici Slavonije i Srijema, stoji otvoren prozor, otvoren kao i grad. Tko baci pogled kroz njega, ugledat će spomenik Šime Vidulina – bijeli križ podignut na obali Dunava svima koji su dali život za Hrvatsku. Na njemu su glagoljicom ispisani stihovi Frana Krste Frankopana: Navik on živi ki zgine pošteno kao podsjetnik na ono što je ovaj lijepi grad na Dunavu i Vuki prošao. Vukovar je danas grad okrenut budućnosti i priča neku ljepšu priču.

Izvor:
Svjetlo riječi