Objavljeno:
10. 01. 2020. 09:00

Narodni nazivi: anason, divlja mirodija, janež, komorača, kopar, koromač, mirodija krupna, morač, morača, morski janež, rezen, sladkianiš, slatki janež, slatki januš, slatka mirodija, slatki kopar, slatki morač

Piše: fra Juro Marčinković

Dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka, sa snažno razvijenim korijenom iz kojega u proljeće izbija višestruko razgranata stabljika, visoka i do 1,5 m. Listovi su s vrlo uskim ispercima. Cvate od lipnja do listopada, a cvjetovi su zagasitožuti, sitni, skupljeni u plosnate, štitaste cvatove. Plodovi su suhi, smeđi, vretenasti, dugi do l cm, a sazrijevaju postupno, ovisno o redoslijedu cvatnje. Komorač je sredozemna biljka koja samoniklo raste i u našem primorju. Kao ljekovitu biljku uzgajaju je u umjerenim klimatskim krajevima po cijelome svijetu. I u Hrvatskoj je česta biljka, a raste u prirodi po travnjacima, poljima, vrtovima, maslinicima, uz putove, posvud. U srednjem vijeku u Europi su ga mnogi upotrebljavali kao protusredstvo protiv vračanja.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekovita je cijela biljka, a vrlo je bogata eteričnim uljima s terpenom, anetolonom, fenhonom, masnim uljem, bjelančevinastim supstancama, šećerom i dr. Eteričnoga ulja ima najviše u plodovima. Ako je moguće, znatno je bolje rabiti samonikli komo­rač nego uzgajani. Najbolje ga je upotrijebiti svježega, ali se također i suši. Plodovi se beru suhi i to postupno, kako sazrijevaju. Komorač je vrlo cijenjena začinska biljka, ali se jednako primjenjuje i kao lijek. Regulira menstruaciju, stvara mlijeko u grudima, otklanja začepljenje grudi i tijekom dojenja održava njihovu čistoću, omogućuje djeci miran san, regulira probavu, zaustavlja povraćanje i štucanje, poboljšava izlučivanje crijevnih plinova i mokraće, djeluje povoljno na bronhije i pluća te smiruje napade astme, kašlja i hripavca, liječi grlobolju, uspješan je protuotrov kod trovanja jodom.

Čajna mješavina (komorač plod i metvica): U litru vrele vode stavi se dvije velike žlice samljevenih plodića komorača i dvije čajne žličice metvice, kuha se pet minuta i procijedi. Taj se čaj pije vrlo topao tijekom dana. On jača tijelo, djeluje umirujuće, poboljšava probavu, uklanja crijevne smetnje.

Čajna mješavina čitave biljke komorača: Tri velike žlice korijena, listova, cvjetova i plodova komorača stavi se u litru vrele vode i kuha pet minuta. Taj se čaj pije vrlo topao tijekom dana, a koristi kod upale bubrega i slabe probave.

Čajna mješavina (komorač, metvica i mažuran): Dvije velike žlice komorača, metvice i mažurana prelije se litrom vrele vode i ostavi 10 minuta, potom se ocijedi. Pije se toplo tijekom dana kao lijek protiv debljanja uzrokovanoga tjeskobom.

Čajna mješavina (komorač, anis, majčina dušica): Tri velike žlice komorača, anisa i majčine dušice prelije se litrom vrele vode, ostavi 10 minuta poklopljeno i procijedi. Pije se tijekom dana vrlo toplo za održavanje vitke linije.

Čajna mješavina (komorač, kim, anis): Jednaki dijelovi komorača, kima i anisa samelju se i dobro izmiješaju. U šalicu vrele vode stavi se dvije male žlice mješavine, ostavi 15 minuta i procijedi. Pije se po jednu šalicu prije doručka, ručka i večere. To je izvanredan lijek protiv nadimanja kod odraslih i djece. Djeca piju po pola šalice čaja.

Tinktura od komorača: Dvije velike žlice samljevenih plodova, četiri velike žlice jake rakije i l5 žlica destilirane vode ostavi se dobro zatvoreno u boci tijekom 24 sata. Boca se stavi u toplu vodu da tinktura bude mlaka i stavljaju se oblozi na bolesne oči.

Oblozi od komorača: Dobro se ugriju samljeveni korijen, listovi i cvjetovi komorača pa se stavljaju kao oblog na upaljenu dojku. Djeluje efikasno i vrlo brzo.

Oblozi od sjemena komorača: U 1/2 l vrele vode stavi se dvije velike žlice samljevenoga sjemena komorača, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi, a kada se malo ohladi tako da se može piti, dodaje se velika žlica meda. Polovicu ovoga čaja popije se tijekom dana, a od druge se svaki sat vremena prave oblozi i stavljaju na oči. Umorne oči uskoro opet dobiju svježinu.

Ulje od komorača: U ljekarnama se može nabaviti ulje od komorača, a njime se prije spavanja izmasiraju tabani. Ubrzo će se tijelo fizički i psihički opustiti pa će spavanje biti ugodno.

Samljeveni komorač: Ako netko ima problema s nadimanjem treba ujutro prije doručka uzeti jednu malu žlicu samljevenoga komorača, a potom popiti nekoliko gutljaja vode. Do nadimanja neće doći.

Žvakanje sjemenki: Kako bi se uklonili neugodni plinovi u crijevima treba tijekom dana nekoliko puta sažvakati po 10 sjemenki komorača.

Žvakanje korijena i ploda: Preporučuje se dvije čajne žličice korijena i ploda grickati svako jutro, kao lijek protiv neugodnoga zadaha u ustima koji će nakon nekoliko tjedana posve iščeznuti.

Komorač kao začin: Kao začin upotrebljavaju se suhi plodovi, nasjeckane suhe grančice, a posebno svježi listovi, kao dodatak salatama, kuhanom povrću i drugim jelima kojima poboljšava okus, a istodobno djeluje ljekovito.

 

Izvor:
Svjetlo riječi