Objavljeno:
18. 11. 2019. 10:30

Neviđena poplava opustošila i povijesnu baziliku svetoga Marka u Veneciji.

U talijanskom gradu Veneciji proglašeno je izvanredno stanje jer ga je zadesila druga najveća poplava u njegovoj povijesti. Dvije osobe su poginule od posljedica poplave, a šteta se procjenjuje na stotine milijuna eura. Među najugroženijim povijesnim zgradama nalazi se i Bazilika svetoga Marka.

„Zbog povećanja vode koja doseže čak i do jednoga metra, bazilika je pretrpjela strukturna oštećenja koja su nanijela nepopravljivu štetu”, izjavio je za Reuters venecijanski nadbiskup Francesco Moraglia.

U 1 200 godina svoga postojanja bazilika svetoga Marka bila je šest puta poplavljena, ali ovo je četvrti put u zadnjih 20 godina, donosi The Guardian. Do poplave je došlo nakon dužega kišnoga razdoblja koje je vodostaj podignulo na drugu najveću razinu do sada budući da je prva bila za poplave koja je ovaj grad pogodila 1966. godine. Trenutno je poplavljeno 80 % Venecije.

Gradnja ove bazilike započela je 1063., a posvećena je 1094. godine nakon što je ispod visokog oltara ugrađeno tijelo svetoga Marka evanđelista koje su mletački trgovci ukrali iz njegove grobnice u Aleksandriji. Restauracija mozaika koji prikazuju prizore iz Biblije započela je 1071. godine.

Izvor:
Svjetlo riječi