Objavljeno:
06. 06. 2017. 09:00

Ananas je višegodišnja, do 1 m visoka biljka s kratkim i snažnim stablom. Listovi su bodljikavi i lancetasti, a plodovi žutocrveni. Pradomovina ananasa je Brazil i Paragvaj. Danas se uzgaja u svim tropskim krajevima gdje je sunčano čitave godine, i to zbog mesnatog i sočnog ploda, ali i vlakana koji su u listovima.

Piše: fra Juro Marčinković

Plod naraste i do 3 kg težine, kora mu je debela, jaka i ljuskasta, a štiti ga od neprijatelja, pogotovo od raznih kukaca.

Ljekovitost i uporaba: Upotrebljavaju se i plodovi i listovi. Osim biotina, vitamina B12 i vitamina E, ananas sadrži sve druge vitamine, kao i 16 raznih minerala i osnovnih elemenata. Uvrštava se među najljekovitije biljke. Iznimno velika količina njegova prirodnog enzima bromelaina pomaže organizmu na dva načina: uništava u crijevima bakterije i crve, a u hrani pretvara bjelančevine u aminokiseline koje onda vrlo lako prolaze kroz stijenke crijeva i dospijevaju u krv. Osim toga, one putuju kroz labirint svih krvnih žila, noseći sa sobom razne osnovne elemente kao što su bakar, cink i željezo. Bromelain prodire i kroz kožu. Ako sokom ananasa namažemo staračke pjege, naslage pigmenata postaju bijele i često brzo nestanu. Neki znanstvenici smatraju da je bromelain čudotvorni enzim. On je mješavina triju enzima koji rastvaraju bjelančevine: bromelain, ananase i extranase. Zato je on najvažniji čimbenik pri iskorištavanju bjelančevina u tijelu. Osim toga, taj enzim djeluje kao prirodno čudo protiv grušanja krvi, čime pojačava cirkulaciju, smanjuje krvni tlak i pomaže pri uklanjanju naslaga na unutarnjim zidovima krvnih žila koje su nastale uslijed arterioskleroze. Jednako tako bromelain sprečava upale, opušta mišice, uklanja lokalne mišićne grčeve, kao na primjer menstruacijske, blokirajući sintezu određenih hormona tkiva ili, kako to znanstvenici kažu, prostaglandine tipa 2. Podiže stanje bjelančevina u čitavom tijelu, rasterećuje gušteraču, uklanja vodu iz tijela i edeme, pomaže kod smetnji u crijevima i proljeva, uklanja staračke pjege, djelotvoran je kod artritisa, ublažava otekline, pojavu modrica i bola, ubrzava iscjeljenje povreda zglobova i tetiva. Njegov glutamin liječi čireve.  

Ananas sa svježim sirom: 250 g nemasnog mladog sira dobro izmiksati, dodati pola ananasa oguljenog i nasjeckanog na male kockice, ¼ litra vrhnja dobro istući, pa dodati pet velikih žlica kvalitetnog meda, soka od polovice svježe iscijeđenog limuna i dvije velike žlice sušenog grožđa. Sve dobro izmiješati i staviti u zdjelice. To je izvanredno ljekovit desert za četiri osobe. 

Svježi ananas: Ako netko ima trakavicu, treba tri dana jesti samo ananas i ništa drugo te piti dva do tri litra vode, i ona će nestati. Kod slabe probavne moći želuca vrlo je djelotvorno prije svakog jela – doručka, ručka i večere – pojesti po jednu krišku svježeg ananasa. Valja ga duže žvakati i malo zadržati u ustima te tada progutati jer se jedino tako pojačava izlučivanje želučanog soka.

Sok: Oguli se zreo ananas i u sokovniku napravi svježi sok. Dnevno se pije dvije do tri čaše tog soka. Sok djeluje kod svih navedenih bolesti, a osobito protiv grozničavih oboljenja, morske bolesti, kao afrodizijak. Osim toga od njega se mršavi jer njegov bromelain probavlja masnoće i bjelančevine. On uklanja i manjak želučanog soka i želučane kiseline koji su nužni za svakodnevnu probavu. 

Kora: Samelje se u stroju i stavi na otekline na nožnim prstima i na kurje oči te ostavi tako po jedan sat. Kura traje nekoliko dana, ali je uspjeh dobar. Ako se ova masa nanese deblje na lice i ostavi 30 – 40 minuta, pa se opere mlakom vodom, uklanja se površinski sloj mrtvih kožnih stanica. Naime, alfa-hidrokiseline (AHK) koje se nalaze u ananasu uklanjaju mrtve kožne stanice tako što rastvaraju supstancije koje te mrtve stanice vezuju međusobno i uz tkivo. To vrijedi i kod akni, ispucale kože, sitnih nabora i bora. Na nožnu bradavicu stavi se unutarnji dio kore ananasa, zamota, ostavi čitave noći, a ujutro se skine i noga se ostavi pet minuta u što toplijoj vodi. Po potrebi se to ponavlja nekoliko večeri, sve dok bradavica ne otpadne. To se radi i kod povreda zglobova i tetiva, bolova u leđima, a istodobno treba piti svježi ananasov sok. To je posebno preporučljivo sportašima.

Pozor: Trudnice ne bi trebale jesti ananas i njegove sokove. Naime, nezreli ananas ima jaku kiselinu koja može oštetiti zube pa ga stoga treba jesti kad je potpuno zreo. Također i osobe koje imaju čir na želucu i upalu želučane sluznice moraju jesti samo zreo ananas.

Izvor:
Svjetlo riječi