Objavljeno:
20. 08. 2020. 15:15

Irački premijer Mustafa Al-Kazemi kršćane naziva djecom zemlje i obećava im pomoć.

„Kršćani su djeca Iraka”, rekao je premijer Al-Kazemi ohrabrivši kršćane koji su posljednjih godina napustili Irak da se vrate u svoju domovinu. On se u nedjelju sastao s kardinalom Louisom Rafaelom I Sakom, kaldejskim patrijarhom i nizom drugih biskupa u Bagdadu. Patrijarh je rekao da postoji veliki broj kršćana koji se žele vratiti.

„Crkva podržava korake Al-Kazemija prema postizanju sigurnosti i stabilnosti u cijelom Iraku”, rekao je patrijarh Sako. „Kršćani su ponosni na svoj irački identitet i raduju se ovakvom pristupu premijera Al-Kazemija.

Prema vladinoj izjavi, premijer je rekao da je „Irak za sve, da su kršćani djeca ove zemlje i nema razlike između ljudi jer su svi zajednički graditelji budućnosti Iraka.” Također je naglasio kako je ozbiljan u pružanju pomoći kršćanskim obiteljima i rješavanju njihova problema. „Drago nam je što će se kršćani vratiti u Irak i doprinijeti njegovoj obnovi. Iračani čeznu za novim Irakom koji vjeruje u mir i odbacuje nasilje”, rekao je premijer koji je na ovu dužnost stupio 7. svibnja.

Kršćanska zajednica u Iraku već godinama živi pod stalnim pritiskom, objavila je zaklada Pomoć Crkvi u nevolji u svome nedavnome istraživanju u kojemu je, između ostaloga, navela i da bi se kršćansko stanovništvo još više moglo smanjiti kroz sljedeće četiri godine. U međuvremenu, mnogi se kršćani boje da ISIS planira povratak te se oklijevaju vratiti svojim domovima.

Izvor:
Svjetlo riječi