Objavljeno:
11. 11. 2020. 09:45

„Želimo reći da kršćani pripadaju ovdje, ovdje imaju bogatu povijest.”, kaže šef islamske dobrovoljne skupine u Mosulu.

Prije nego što je drugi najveći grad Iraka, Mosul, oslobođen od skupine koja pripada Islamskoj državi, neki su kršćani smatrali da se čak i bez prisutnosti ISIL-a više ne mogu vratiti. Čak i bez formalne vladavine džihadističke organizacije koja se postavila kao kalifat, islamistička ideologija prožimala bi grad. Kršćani su misli da će im biti onemogućeno tamo živjeti. Sada postoje znakovi da su ti strahovi neutemeljeni, a čini se da mladi ljudi - kršćani i muslimani - nude nadu u novi put naprijed.

„Mosul i Ninivska ravnica započeli su polagan put ponovnog rođenja nakon godina sektaškog nasilja i džihadističke vladavine kroz inicijative koje okupljaju kršćane i muslimane, posebno mlade ljude”, izvijestio je AsiaNews , koji objavljuje Papinski institut za strane misije (PIME). Paul Thabit Mekko, poglavar kršćanske zajednice u Karamlesu, rekao je da postoji mnogo primjera ove suradnje, poput Sawaeda al-Muselije, mladih muslimanskih dobrovoljaca koji pomažu u čišćenju crkava i brišu tragove Islamske države. To je, rekao je znak „duha koji prevladava u velikom dijelu stanovništva.”

Muslimani „rade na raščišćavanju, čišćenju i obnavljanju crkava jer misle da će vratiti kršćane u regiju”, kazao je vlč. Mekko. „Skupine su malene, uglavnom mladi ljudi, puni dobre volje, koji pokušavaju poduzeti pozitivne inicijative.”

U sirijskoj katoličkoj crkvi sv. Tome u Mosulu, koju je opljačkao ISIL, mladi su dobrovoljci bili zauzeti čišćenjem krhotina. Djelo je poruka kršćanima: „Vratite se, Mosul nije potpun bez vas”, rekao je Mohammed Essam, suosnivač jedne dobrovoljačke skupine. „Želimo reći da kršćani pripadaju ovdje, da ovdje imaju bogatu povijest.”

Velečasni Mekko rekao je da će za nekoliko dana neki mladi muslimani sudjelovati u obnovi katedrale Kaldejaca u Mosulu. Takva djela „dokaz su promjene u načinu razmišljanja i pomažu drugima da se pridruže putu dijaloga i razmjene”, komentirao je.

Za vlč. Mekka, koji se brinuo o tisućama obitelji koje su pobjegle na ljeto 2014. godine nakon uspona ISIL-a, proces obnove započinje s mladima, „koji su poduzeli sve veći broj projekata i inicijativa od oslobođenja Mosula.”

Pandemija COVID-19 također je bila točka suradnje između kršćanskih i muslimanskih skupina, koje „čine sve kako bi postavile mjesta za izolaciju i karantenu, donoseći hranu, lijekove i neophodne predmete”, dodao je svećenik, a prenosi Aleteia.

Izvor:
Svjetlo riječi