Objavljeno:
05. 02. 2021. 11:45

Prošloga je tjedna obilježen 68. svjetski dan oboljelih od gube, koji je 1954. godine ustanovio Raoul Follereau. Talijanska udruga prijatelja Raoula Folleraua (AIFO), aktivna u socijalno-sanitarnoj suradnji u svijetu, od 1961. godine posvećuje se onima koji trpe zbog te bolesti i koji su često prisiljeni živjeti na rubu društva koje ih još uvijek odbacuje.

Indija i Brazil zemlje su najviše pogođene gubom; samo te dvije zemlje imaju 70 % od ukupnoga broja slučajeva u svijetu. Iako je danas potpuno izlječiva, ta se bolest još uvijek razvija u siromašnim krajevima, gdje osnovno zdravstvo nije u stanju spriječiti zarazu i pojavljivanje bolesti. Talijanska udruga prijatelja Raoula Folleraua (AIFO) oduvijek se zauzima u brizi o osobama koje boluju od te bolesti, promičući osnovnu zdravstvenu zaštitu i pomažući zajednici.

Guba je i danas bolest prisutna u više od 120 zemalja svijeta – rekao je u razgovoru za vatikansku radijsku postaju Giovanni Gazzoli, liječnik iz spomenute udruge te objasnio – Nije iskorijenjena nego je još i danas uzrok trajnoga invaliditeta zbog bakterije koja pogađa periferne živce gornjih i donjih udova, a često i vidni sustav. U brojnim zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike to je još uvijek vrlo veliki problem javnoga zdravstva.

Danas je uz kombinaciju lijekova koja se zove polikemoterapija moguće izliječiti oboljele – dodao je liječnik – Ali, nažalost, u zemljama tropskoga i subtropskoga podneblja vrlo je slab pristup uslugama, kao i njihova kvaliteta, zbog čega oboljeli katkada dolaze do terapije prekasno, s već prisutnim i, nažalost, trajnim invaliditetom. Društveni teret te bolesti ne određuje samo broj oboljelih, nego i činjenica da na sebi nose trajne znakove bolesti, ostajući tako na teret nacionalnih zdravstvenih sustava tih zemalja.

Osim toga, iako je ta bolest izlječiva i ne prenosi se tako lako kao nekada, oboljeli i danas gube kontakt sa svijetom rada, s obitelji i zajednicom u kojoj žive, te tako postaju marginalizirani. Zbog toga su potrebni programi nadzora koji osim praćenja bolesti s medicinskoga stajališta, trebaju pojačati aktivnosti društvenoga uključivanja i funkcionalne rehabilitacije – rekao je dr. Gazzoli.

Osvrnuvši se na aktivnosti Talijanske udruge prijatelja Raoula Folleraua liječnik je napomenuo da ona vodi inicijative nadzora i uklanjanja gube u Indiji, Brazilu, Mozambiku, Gvineji Bissau i u Kini. Obično podupiremo aktivnosti osnovne zdravstvene zaštite, koje uključuju i kontrolu bolesti, te osim potpore liječenju, usredotočujemo pozornost na prevenciju invaliditeta i na društveno uključivanje osoba s oštećenjima prouzročenima bolešću i općenito osoba s invaliditetom.

Današnji programi nadzora gube ne usredotočuju se samo na medicinski vidik nego i na zdravstveni odgoj. To uključuje informacije za stanovništvo općenito, o prvim simptomima bolesti, o društveno-gospodarskoj rehabilitaciji osoba pogođenih bolešću, kao i njihovih obitelji. Riječ je o usklađenom radu na više područja, kojemu je glavni cilj, osim liječenja, također zaštita prava oboljelih, upravo zato što su izloženi marginalizaciji.

Izvor:
Vatikanski radio/Svjetlo riječi