Objavljeno:
21. 06. 2019. 10:30

Crkvena novina nadbiskupije Paderborn Der Dom (hrv. Katedrala) postat će 2020. godine tjedni magazin. U službenom priopćenju navodi se kako je ta promjena povezana s poboljšanim izvještavanjem o životu i vjeri. Također, bit će razmotrene točke koje se tiču budućnosti ove crkvene pokrajine, zajednica, udruga i crkvenoga uređenja uopće. Objavila je to izdavačka kuća Bonifatius Verlag u prošli ponedjeljak u Paderbornu.  

Predviđeno je i da će se ovaj časopis više odijeliti od nadbiskupije. Do danas je izdavač crkvene novine Der Dom bio nadbiskup Paderborna, trenutno u osobi mons. Hans-Josefa Beckera, ali će uskoro i to biti promijenjeno. Naime, izdavač će biti upravo Bonifatius Verlag. Voditeljica redakcije i glavna urednica magazina bit će Claudia Auffenberg (50) koja je do danas bila voditeljica jednoga programa u izdavačkoj kući Bonifatius Verlag. Dosadašnji glavni urednik novine Matthias Nückel (62) do kraja godine povući će se iz uredništva.

Kako je uopće došlo do ovako značajne promjene? Početkom godine oko 2500 katolika ove nadbiskupije zaprimilo je testnu verziju  novoga časopisa. Čitatelji su kasnije bili predmet istraživanja. Među ljudima je bilo mnogo onih koji su prepoznali „kritičku hrabrost“ istaknutu u novom listu. Uz to će biti vidljiva i grafička promjena. Prvi kvartal 2018. godine pokazao je kako ukupni tiraž oko 18.000 primjeraka. Od toga je prodano 16.509, od čega je 16.416 otišlo stalnim pretplatnicima.

Sredinom mjeseca svibnja još su tri biskupije najavile izdavanje časopisa umjesto crkvenih novina: Fulda, Limburg i Mainz, a projekt će biti realiziran do 2023. godine. Glavni razlog za taj potez bio je stalni pad čitatelja. Do ovoga trenutka jedino biskupija Essen nema svoju biskupijsku crkvenu novinu. Ondje je 2013. godine s radom prekinula novina RuhrWort (od njemačkoga naziva za Rursku oblast). S druge strane, postoji besplatni časopis Bene koji se šalje u svako katoličko domaćinstvo. A sve je veći broj biskupija u Njemačkoj koje usporedno s crkvenim novinama šalju besplatne primjerke časopisa.

Izvor:
Svjetlo riječi