Objavljeno:
20. 03. 2020. 15:00

Potaknut od Gospodina sveti je Franjo odlučio popraviti crkvu, ne shvaćajući u početku da se poziv odnosio na temeljnu promjenu njegova života, ali i duhovo popravljanje sveopće Crkve. Zahvaćen snagom Duha Svetoga gorljivo je živio evanđelje i ubrzo oko sebe okupio brojne sljedbenike. 

Piše: Marijan Begić

Neoženjeni muškarci su mu se pridružili i tako je nastao Prvi franjevački red. Djevojke koje su osjetile poziv pridružile su se svetoj Klari i tako je Crkva dobila Drugi franjevački red. Potaknuti Franjinim primjerom mnogi oženjeni i udati pojedinci htjeli su pristupiti u Prvi ili Drugi red. Kako bi se sačuvala svetost braka, a ipak omogućilo obiteljskim ljudima živjeti Franjinu duhovnost, nastao je Treći red ili ispravno rečeno Franjevački svjetovni red (Ordo Franciscanus Saecularis – OFS). Njegovi članovi dakle u svijetu žele živjeti evanđelje po primjeru svetoga Franje, graditi bolji i pravedniji svijet, ljubiti sve ljude kao svoju braću i u svemu stvorenom otkrivati ljubav Stvoriteljevu.

Članovi OFS-a žive okupljeni u mjesna bratstva u franjevačkim župama ili pri franjevačkim samostanima. Sva mjesna bratstva u provinciji Bosni Srebrenoj čine Bosansko područno bratstvo a skupa s bratstvima iz hercegovačke provincije činimo Nacionalno bratstvo OFS-a BiH. Skupa sa nacionalnim bratstvima svih zemalja dio smo Međunarodnog bratstva OFS-a. Treba naglasiti da se ne radi o nekoj laičkoj ili građanskoj udruzi, niti je u pitanju još jedna od mnogih molitvenih skupina, nego da je to službeni Red Katoličke Crkve koji ima svoje Pravilo odobreno od svetoga oca pape i koji postoji preko 800 godina.

Povijest Franjevačkoga svjetovnoga reda u Bosni je duga, ali nažalost i teška, kao što je i povijest ove zemlje. Tu povijest su obilježili mnogi ratovi i stradanja, ali puk na ovim prostorima je ostao i opstao uz svoje fratre. Bosansko bratstvo nosi ime Kraljica Katarina. Odlučili smo naše bratstvo nazvati po tom svijetlom liku iz naše povijesti, jer je i sama kraljica iako plemićkog porijekla živjela skromno kao član Franjevačkoga svjetovnog reda. Njezina dobrota i dalje živi u narodnoj predaji i pjesmama. U franjevačkom redu je častimo kao blaženicu, moleći se da bude dignuta na čast blaženice i svetice sveopće Crkve.

Rekli smo već da je povijest Trećega reda vrlo duga, da seže u daleku prošlost. Mnoga bratstva Bosne Srebrene nastajala su, zatim nestajala, pa se ponovno obnavljala. Bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda u Tolisi naše je najveće i najstarije bratstvo. Prošle je godine proslavilo 130 godina neprekidnoga rada. Naglašavamo kako ima i starijih bratstava, ali ovo radi i postoji neprekidno od 1888. godine.

Trenutno stanje OFS-a

Protekli rat ostavio je strahovite posljedice. Prije rata u našoj provinciji imali smo 56 mjesnih bratstava s preko četiri tisuće aktivnih članova. Prema najnovijim podacima imamo 32 mjesna bratstva od kojih je 18 aktivnih i koja imaju kanonski oformljena vijeća. Bosansko bratstvo OFS-a ima oko 825 zavjetovanih članova, a 35 članova je u novicijatu. Iako je tijekom 2018. godine bilo primanja, ukupan broj novih članova je manji nego 2017. godine, a razlog je umiranje starijih članova i istovremeno, nažalost, iseljavanje mlađih. Dugo godina borili smo se da obnovimo porušeno, da ljude koji su se vratili na svoje aktiviramo i da ponovno kanonski ustrojimo bratstva opustošena ratom. Bogu hvala – uspjeli smo, ali nakon kratkoga zatišja pritisnula nas je nova nevolja – iseljavanje. Život je stalna borba. Tako se i ovo područno bratstvo bori da opstane. Područno vijeće ulaže velike napore da se odupre negativnim trendovima. Kao što se u narodu kaže – kada se zatvore jedna vrata, otvore se druga – tako smo mi neka bratstva nažalost privremeno izgubili, ali smo zato oživjeli neka koja dugo nisu radila, ali i oformili nekoliko novih.

S radošću ističem da smo u 2017. godini oživjeli mjesno bratstvo OFS-a u župi Suho Polje na Kupresu koje desetljećima nije radilo. Zahvaljujući dragom Bogu, trudu i radu fra Marka Jukića i područnoga vijeća ovo bratstvo je sada živo. Godine 2017. imali smo primanja novih članova, a 2018. su godine položeni prvi zavjeti. Ako Bog da, 2019. godine nakon trajnih zavjeta izabrat ćemo i mjesno vijeće i time završiti ovaj proces obnove i kanonskog ustroja.

Nakon dužega perioda neaktivnosti obnovili smo rad i izabrali vijeće u mjesnom bratstvu Fojnica, također 2017. godine. Već 2018. godine imali smo primanje novih članova i polaganje trajnih zavjeta. Bogu hvala, ovo bratstvo sada uspješno radi i živi.

U Novom Travniku smo 2017. godine osnovali mjesno bratstvo OFS-a i samo za godinu dana je skoro udvostručen broj članova. Krajem 2018. godine imali smo prijem novih članova i zavjetovanje onih koji su prošle godine primljeni. Očekujemo da ćemo i u ovom bratstvu uskoro izabrati vijeće i u cijelosti kanonski ustrojiti bratstvo.

S posebnom radošću ističem da smo tijekom 2018. godine obnovili rad u još dva bratstva – Nova Bila i Tuzla. Nakon dugo vremena neaktivnosti ponovo je počeo rad u ovim bratstvima.

Oči uprte u budućnost

U svibnju 2005. godine održan je u Rami na Šćitu sastanak generalne ministre OFS-a s franjevcima Bosne Srebrene i Hercegovačke provincije koji vode duhovnu brigu o članovima franjevačkoga svjetovnog reda u svojim provincijama. Nazočni su bili i franjevački provincijali obiju provincija – fra Mijo Džolan i fra Slavko Soldo. Na tom je susretu i službeno osnovano Nacionalno vijeće OFS-a za Bosnu i Hercegovinu, određeno ne nacijom nego državnom granicom. Otada je jaka suradnja između pokrajinskih vijeća za Bosnu Srebrenu i Hercegovačku provinciju.

Trudimo se što intenzivnije surađivati s Framom. U 2018. godini, po prvi put, skupa s framašima koji su sudjelovali na VII. Franjevačkom hodu, dvoje je trećoredaca od 31. srpnja do 5. kolovoza 2018. hodočastilo u Asiz. Nadamo se da će 2019. godine taj broj biti veći.

Također ističemo da je 27. rujna 2018. godine u Kraljevoj Sutjesci održan susret 290 framaša i trećoredaca s generalnim ministrom Franjevačkoga reda fra Michaelom A. Perryjem. Bio je ovo zaista divan susret i zahvaljujemo Bogu na njemu.

Osnovni cilj ostaje i dalje što intenzivnija suradnja s Framom te rad s mlađim obiteljima, kako bismo na taj način obnovili i pomladili svoje članstvo. Također nam je imperativ bolja suradnja s našim svećenicima jer nam se čini da neki od njih ne shvaćaju koja je uloga i značaj Trećega reda svetoga Franje.

Zahvaljujem svim duhovnim asistentima na suradnji i potpori. Molim dragoga Boga, svetoga Franju i svetu Klaru da nas nadahnjuju i ohrabre kako bi u narednom periodu mogli uraditi sve što je potrebno kako bi Franjevački svjetovni red u Bosni Srebrenoj djelotvorno živio i nastavio svjedočiti višestoljetnu prisutnost na ovim prostorima. Mir i dobro!

Izvor:
Svjetlo riječi