Objavljeno:
02. 01. 2019. 14:15

Hrast lužnjak Quercus robur (cer, dub, đer, lužnik, lužnjak, rošnjak, beljik)

Hrast kitnjak Quercus sessiliflora (crnik, črepinjak, brdnjak, srč, taljig, gorun)

Piše: fra Juro Marčinković

Stručnim nazivima navedene su dvije vrste listopadnih hrastova koje su međusobno dosta slične, a obje su ljekovite i jednako se primjenjuju. To su i do 40 m visoka listopadna stabla koja mogu postići i preko tisuću godina starosti. Te dvije vrste hrastova razlikuju se u peteljkama listova, plodova, vremenu cvatnje i vremenu opadanja listova. Kora je s mladih grana glatka, a na starima i deblu karakteristično je raspucala. Listovi su dugi do 15 cm i nesimetrično su krpasto izvijugani. Cvatu sitnim i neuglednim cvjetovima od travnja do svibnja, a ubrzo nakon cvatnje listaju. Plod je žir koji dozrijeva početkom jeseni: u kitnjaka je na kratkoj stapci, a u lužnjaka na dugoj.

Pradomovina hrasta su sjeverni dijelovi zemaljske kugle. Navedeni hrastovi rasprostranjeni su diljem Europe. Lužnjak uspijeva ponajprije na vlažnim tlima u nizinskom području, dok kitnjak raste na sušim staništima, najčešće na padinama nižih obronaka.

Ljekovita svojstva i primjena: Široku primjenu u prvom redu ima hrastova kora, ali se također upotrebljavaju i listovi koje beremo ljeti te sušimo u hladu i na propuhu, a plodove skupljamo u listopadu. Kora s mladih grana skida se u proljeće. Suši se vrlo brzo, ali je najučinkovitija svježa. Sadrži mnogo tanina, kvercin, kvercit, šećer, pektinske tvari i škrob. U žiru se nalaze slične tvari. Stajanjem se one gube pa je potrebno zalihe obnavljati po mogućnosti svake godine. Hrast, a naročito njegova kora, pomaže kod proširenja vena, krvarenja, hemoroida, ispucane kože, ekcema, gnojnih rana, katara crijeva, čireva i potkožnih čireva, lupusa (tuberkuloza kože), angine, upale ždrijela, čira na želucu i crijevima, upale sluznice želuca i crijeva, proljeva, povraćanja krvi, ispadanja čmara i fistule u tom dijelu crijeva, pomaže u zadržavanju mokraće, veže otrove i pomaže njihovo izbacivanje iz tijela pa se primjenjuje kod ujeda zmija i otrovnih kukaca.

Čaj: Jednu veliku žlicu hrastove kore kuhamo 10 minuta u pola litre vode. Taj čaj posebno koristi protiv krvarenja čira na želucu i dvanaestercu, akutne upale želuca i crijeva, kroničnih upalnih pojava bubrega, žutice i oštećene jetre, šećerne bolesti, pojačane radi teške upale želuca i crijeva, krvavoga kašlja, krvavoga povraćanja i svih unutrašnjih krvarenja kad su svi lijekovi zakazali. Čaj veže uza se otrove i tako pročišćava tijelo pa ga je zato osobito dobro popiti kod zatrovanja gljivama i niklom.

Čajna mješavina: Uzmu se jednaki dijelovi hrastove kore i kore divljega kestena. U šalicu hladne vode stave se dvije male žlice mješavine, kuha 2 do 3 minute, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi i pije nezaslađeno, toplo i na gutljaje. Ovo je vrlo djelotvorno kod jakih proljeva.

Kupka: Šest velikih žlica kore kuhamo oko jedan sat u tri litre vode i napravimo kupelj, djelomičnu ili potpunu, kao lijek protiv rana, gnojenja, potkožnjaka, čireva i drugih kožnih bolesti. Tim se uvarkom mažu oboljela mjesta. Sjedeće kupke liječe hemoroide i vaginalne infekcije, a kupke prstiju jačaju nokte. Za fistule na čmaru, bijelo pranje ili hemoroide koristi klistir od čajne mješavine kore hrasta, kamilice i kadulje.

Hrastovi listovi u vinu: Jednu veliku žlicu samljevenih hrastovih listova prelijemo litrom vina i pustimo odstajati 48 sati pa grgljanjem liječimo anginu te druge bolesti u grlu i vratu.

„Kava” od žira: Zreli žir ogulimo i sameljemo u stroju za mljevenje mesa, dobro osušimo i pohranimo u tamnu staklenu kutiju na suhom i tamnom mjestu. Po potrebi, ali svaki dan ponovno, pržimo na laganoj vatri dok ne poprimi tamnosmeđu boju. U šalicu vrele vode stavi se jedna vrškom puna mala žlica i kuha 10 minuta. Procijedi se i doda šećer i mlijeko. Dijabetičari ne smiju uzimati ovaj pripravak sa šećerom. Dnevno se popije 1 do 2 šalice, kao lijek koji regulira rad štitnjače, pomaže kod rahitisa u djece, kod skrofuloze, griže i bolesti mokraćnoga mjehura. Osobe koje su sklone prekomjernoj mršavosti, otjecanju žlijezda, ekcemima i očnom kataru trebaju redovito dvaput tjedno piti kavu od žira.

Izvor:
Svjetlo riječi