Objavljeno:
29. 05. 2020. 14:00

Predsjednik slovačkoga parlamenta Boris Kollar ispričao se Grkokatoličkoj crkvi u Slovačkoj zbog njezina ukidanja od strane komunističkog režima prije 70 godina. Napadi na samostane, ukidanje redovničkih redova, montirani sudski procesi protiv svećenika bili su „nezakoniti napadi”, rekao je predsjednik Nacionalnoga vijeća Slovačke Republike.

Ispričao se na komemoraciji blaženom Pavlu Petru Gojdiču, slovačkom svećeniku i mučeniku koji je bio među rijetkima koji se usudio javno prokazati holokaust čime je zaslužio naslov Pravednika među narodima. Predsjednik Kollar pretvorio je to u povijesni događaj službenom isprikom zbog ukidanja Grkokatoličke Crkve u toj zemlji prije 70 godina.

Naime, tijekom „barbarske noći”, strašnoga napada komunističkih vlasti na samostane, njih 76 je uništeno u samo jednoj noći. Grkokatolička Crkva u Slovačkoj je pripojena Moskovskom patrijarhatu Prešovskom  „sinodom” iz 1950. godine, tijekom koje su petorica svećenika i nekolicina laika potpisali dokument kojim je jedinstvo s Rimom odlučeno Uzhordskom unijom iz 1646. godine proglašeno ništavnim. Blaženi Pavao Gojdič i pomoćni biskup blaženi Vasil'om Hopk usprotivili su se tomu, te su zatvoreni. Biskup Gojdič umro je u zatvori 1960. godine.

Kollar se ispričao i svima čija su temeljna prava kršena za vrijeme sovjetske vlasti. Potom su Kollar, nadbiskup Jan Babjak  i potpredsjenik židovskih vjerskih zajednica Igor Rintel otkrili prigodnu ploču posvećenu Gojdiču kojega je blaženim proglasio sveti Ivan Pavao II. 2001. godine.

Izvor:
Svjetlo riječi