Objavljeno:
21. 12. 2020. 10:00

Iako je Irak 98% muslimana, Božić će ove godine postati državni praznik u cijeloj zemlji. Tako je odlučio Irački parlament u srijedu kada je jednoglasno usvojio prijedlog. Ova odluka donešena je samo mjesec dana nakon što je najavljen posjet pape Franje ovoj zemlji. Tijekom sastanka s iračkim predsjednikom Barhamom Salihom 17. listopada, kardinal Louis Raphael Sako, predložio je proširenje božićnog blagdana na čitav Irak. Tijekom sastanka, Salih, Kurd koji je studirao u Velikoj Britaniji, prepoznao je ulogu kršćanskih zajednica u obnovi Iraka i potvrdio predanost zemlje da pomogne povratak raseljenih kršćana, počevši od Mosula i Ninive, nakon džihadističke okupacije. 

Nakon glasanja u srijedu, kardinal Sako zahvalio se Salihu i članovima parlamenta „na zavjetu za dobro njihovih sukršćana.”

Papa Franjo trebao bi posjetiti Irak od 5. do 8. ožujka, zaustaviti se u Bagdadu, Erbilu, Qaraqoshu, Mosulu i ravnici Ur, koja je tradicionalno prepoznata kao Abrahamovo rodno mjesto. To će biti prvi put da je papa putovao u Irak.

Pomoćni biskup Bagdada Basilio Yaldo nazvao je glasanje o blagdanu povijesnim „jer danas je Božić uistinu slavlje za sve Iračane.”

„Ovo je poruka velike vrijednosti i velike nade za kršćane i za čitav Irak i neizbježno je povezana s apostolskim putovanjem pape u našu zemlju u ožujku”, rekao je Yaldo. „Ovo je jedno od prvih plodova za koje se nadamo da će donijeti i mnoge druge u budućnosti.”, prenosi Aleteia.

Izvor:
Svjetlo riječi