Početna stranica » Nove smjernice o darivanju organa

Nove smjernice o darivanju organa

133 pregleda

U Velikoj Britaniji stupio je 20. svibnja na snagu novi zakon o darivanju i transplantaciji organa, na temelju kojega će se u budućnosti primjenjivati princip prešutnoga pristanka, prenosi Vatican News.

Zakon predviđa da ukoliko odrasla osoba, sposobna razumjeti, za života ne izrazi protivljenje, njeni će se organi i tkiva nakon smrti moći upotrijebiti za transplantaciju. Novi zakon također uzima u obzir vjerska uvjerenja preminule osobe, kao i mogućnost protivljenja obitelji pokojnika koji se za života izjasnio za transplantaciju, prenosi IKA.

Engleski i velški biskupi u vezi s novim zakonom primijetili su da je Crkva uvijek poticala darivanje organa. No, upozorili su da spomenuti sustav prešutnoga pristanka ugrožava pravo pojedinca na odluku, kao i koncept dara povezan s darivanjem organa. Da bi razjasnila različite implikacije tog problema, Biskupska konferencija Engleske i Walesa objavila je smjernice za vjernike koje se mogu preuzeti na njenim internetskim stranicama. Kako piše na stranici Informativne katoličke agencije, cilj je tih smjernica pružiti informacije koje će vjernicima pomoći donijeti svjesnu odluku, objasnio je biskup Paul Mason, šef Ureda BK Engleske i Walesa za zdravstvo i mentalno zdravlje.

Biskup Mason istaknuo je da je važno razgovarati o darivanju organa s članovima vlastite obitelji kako bi oni bili svjesni odluke i mogli je poštovati. Osim toga, izrazio je nadu da će spomenute smjernice pomoći pri razgovoru o toj temi i donošenju informirane odluke za najmilije, kada za to dođe trenutak. Poručio je također da su zdravstvene vlasti zajamčile kako će se poštovati vjerska uvjerenja pokojnika i volja članova njegove obitelji o darivanju organa, prenosi IKA.