Početna stranica » Najopasniji oblik raka kože

Najopasniji oblik raka kože

280 pregleda

Postoje četiri tipa melanoma kože od kojih se tri vrste šire površinski i tada se najlakše liječe kirurškim putem. Četvrta vrsta melanoma tzv. nodularni melanom je i najteži oblik jer nema prepoznatljive faze površinskog širenja, obično se očituje kao duboko invazivan karcinom koji rano stvara metastaze

Vrijeme je godišnjih odmora i ljetnih vrućina te učestalijeg izlaganja naše kože suncu. Osim blagodati koje ljeto nosi sa sobom ono nam može donijeti i pojačan rizik od razvoja jednog od najzloćudnijih karcinoma – malignog melanoma. Izazov je razlikovati melanom kože, koji može biti smrtonosan, od ostalih promjena na koži koje su većinom benigne prirode.

Melanom nastaje u melanocitima, stanicama koje proizvode melanin, pigment koji koži daje boju. Maligni melanom se osim na koži može pojaviti i na sluznicama (npr. usne, nosne šupljine, anogenitalnog područja ili unutarnjih organa), oku i u središnjem živčanom sustavu. Od njega mogu oboljeti odrasle osobe bilo koje dobi, čak i mlađe osobe (počevši od sredine mladalačkog doba). Incidencija se melanoma povećava u cijelom svijetu. Razlog većoj incidenciji nije jasan, ali bi mogao biti u povećanoj izloženosti suncu tijekom rekreacije, pogotovo u ranom razdoblju života. Osobe najpodložnije melanomu su one sa svijetlim tenom, crvenom ili plavom kosom, plavim očima i pjegicama te one koje slabo tamne i lako dobiju opekline prilikom sunčanja.

Postoje četiri tipa melanoma kože od kojih se tri vrste šire površinski i tada se najlakše liječe kirurškim putem. Četvrta vrsta melanoma tzv. nodularni melanom je i najteži oblik jer nema prepoznatljive faze površinskog širenja, obično se očituje kao duboko invazivan karcinom koji rano stvara metastaze. Kod 70% ranih pojava promjene na koži, povećanje ili promjenu boje uočava pacijent. Krvarenje, ulceracija ili bol su kasni znaci i od slabe su pomoći u ranom otkrivanju. Melanomi su obično tamno smeđe-crne ili plavo-crne boje. U muškaraca melanom se najčeš­će javlja na leđima, a u žena se često javlja na leđima i potkoljenici. Značajke neobičnih madeža koje ukazuju na melanome ili druge oblike raka kože utvrđuju se prema jednostavnom pravilu ABCDE kojeg je razvila Američka akademija za dermatologiju: A označava asimetrični oblik – madež je nepravilnog oblika, B označava nepravilni rub – madež ima nepravilan i nazubljen rub, C označava promjenu boje – izraslina ima više boja ili je boja nejednako raspoređena, D označava promjer – madež je veći od 6 mm, E označava promjenu u madežu – promjene koje se mogu pojaviti nakon nekog vremena, npr. madež koji s vremenom raste ili mijenja boju i oblik, a na madežu se nakon izvjesnog vremena mogu pojaviti novi znakovi i simptomi kao što su svrbež i krvarenje. Druge sumnjive promjene na madežu su: ljuskavost, svrbež, širenje pigmenta iz madeža u okolnu kožu, pojava iscjetka ili krvarenja. Izgled kancerogenih (zloćudnih) madeža je vrlo različit. Kod nekih se javljaju sve gore navedene promjene, dok drugi mogu imati samo jednu do dvije neobične značajke.

Prognostički čimbenici

Najvažniji prognostički čimbenik je stadij u doba postavljanja dijagnoze. Petogodišnje preživljavanje kod stadija I i II (primarni tumor, bez kliničkih pokazatelja bolesti na drugim mjestima) je ok 85%. Petogodišnje preživljavanje za klinički stadij IV je manje od 5%. Na sreću većina melanoma se dijagnosticira na kliničkim stadijima I i II. Neka anatomska mjesta utječu na prognozu. Povoljna su mjesta ruke, stopala i sluznice. U starijih osoba prognoza je uglavnom lošija. Preživljavanje žena u stadijima I i II uglavnom je povoljnije nego u muškaraca, možda djelomično zahvaljujući ranijoj dijagnozi; žene često boluju od melanoma potkoljenice gdje ga lakše prepoznaju pa je prognoza bolja.

Metastaze i liječenje

Melanomi se mogu proširiti limfnim žilama ili krvotokom. Metastaze se najranije javljaju u najbližim limfnim čvorovima. Jetra, pluća i kosti su uobičajena mjesta na koje melanom metastazira putem krvotoka. Nakon što su metastaze jako proširene izgledi za liječenje su jako mali.

Ne postoji jedinstveno stajalište o optimalnim postupcima u liječenju malignog melanoma, ali je općenito prihvaćeno da se maligni melanom mora kirurški ukloniti. Nakon operativnog odstranjenja melanoma daljnje liječenje ovisi o stupnju proširenosti bolesti. U bolesnika liječenih zbog melanoma osobito su važni kontrolni pregledi koje je za razliku od drugih tumora potrebno provoditi i nakon petogodišnjeg razdoblja.

Prevencija

U mnogim slučajevima melanom se može spriječiti ako se pridržavate sljedećih jednostavnih mjera predostrožnosti:

  • Izbjegavajte podnevno sunce – Izbjegavajte sunce kad je zračenje najjače. Za većinu mjesta na zemlji to je razdoblje između 10 sati ujutro i 16 sati popodne. Budući da su sunčeve zrake tijekom tog razdoblja najjače, pokušajte aktivnosti na otvorenom planirati za druga razdoblja dana, čak i zimi ili kad je oblačno. Naime, upijamo UV zračenje cijelu godinu, a oblaci pružaju slabu zaštitu od štetnih zraka.
  • Nanosite sredstva sa zaštitnim faktorima cijelu godinu – Odaberite sredstvo koje ima najmanje faktor zaštite 15 (SPF 15). Nanesite obilnu količinu na sve izložene dijelove kože, uključujući i usta, ušne školjke i gornji dio dlanova te stražnji dio vrata. Nanesite sredstvo 20 do 30 minuta prije nego izađete na sunce te ga često ponovno nanosite tijekom boravka na suncu. Svakako ga ponovo nanesite nakon plivanja ili vježbanja.
  • Nosite zaštitnu odjeću – Sredstva za zaštitu od sunca ne pružaju potpunu zaštitu od UV zraka. Stoga nosite zaštitnu odjeću od guste tkanine koja pokriva ruke i noge, šešir širokog oboda koji pruže bolju zaštitu od bejzbol kape ili štitnika za sunce (šilta). Neki proizvođači prodaju fotozaštitnu odjeću. Ne zaboravite sunčane naočale. Uzmite one koje pružaju zaštitu od oba zračenja – UVA i UVB zraka.
  • Izbjegavajte solarij – Solarij emitira UV zračenje što može povećati rizik od raka kože.
  • Upoznajte se sa svojom kožom kako bi lakše uočili promjene – Pregledajte svoju kožu kako bi uočili kakav je njezin normalan izgled. Na taj način lakše ćete uočiti svaku promjenu na koži. Pomoću ogledala provjerite kožu lica, vrata, ušiju i vlasišta. Pregledajte i trup, gornji i donji dio ruku i dlanova, prednji i stražnji dio nogu, stopala, uključujući i tabane i kožu između nožnih prstiju. Jednako tako pregledajte područje genitalija. Ako primijetite nešto neuobičajeno, spomenite to liječniku prilikom prvog pregleda.