Sol se sastoji od čvrstih tvari koje su različito topljive u vodi. Soli su kemijski spojevi kristalne građe s ionskom vezom građeni od kationa (metalnih atoma) i aniona kiselinskoga ostatka.
Sol koriste i ljudi i životinje jer ona ima ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima, od održavanja stalnoga krvnog tlaka do održavanja rada živčanoga sustava. Zato je unošenje soli u organizam neophodno za život, kako ljudi tako i životinja. Naš organizam dnevno treba oko 5 – 6 grama soli. Nažalost, zbog današnjega načina života i prehrane, u tijelo se unosi previše soli, čak i nekoliko puta više nego što naš organizam iziskuje. Većina to ne zna i onda previše unošenja soli u organizam prouzrokuje razne bolesti, osobito povišenje krvnoga tlaka, razvija se osteoporoza, stradaju bubrezi itd. Ovdje moramo osobito biti oprezni i znati da u mnogim životnim namirnicama, osobito tvrdim sirevima, kruhu, umacima, ajvarima, juhama iz vrećica itd. ima dovoljno soli koje naš organizam iziskuje. Dobro je znati da zakon propisuje da se kuhinjskoj soli doda jod, 20 – 30 mg u 1 kg soli. Time se smanjuje manjak joda i pojava gušavosti.
Prema načinu dobivanja kuhinjske soli, ima ih nekoliko vrsta. Kamena sol dobiva se iskapanjem u rudnicima kao što se iskapa ugljen. Poslije iskapanja ona se melje, usitni i pročisti tako da se svi nepotrebni sastojci uklone iz soli. Zatim, kuhana sol koja se dobiva iz naslaga soli koje su nastale tamo gdje je milijunima godina bilo more koje se povuklo i isušilo i onda je ostala sol. Kako se bušenjem pronađe nafta, tako se pronađe sol i onda se u te bušotine ulijeva vruća voda koja topi tu sol, crpi se otopljena sol a netopivi ostatci koji nisu potrebni soli padaju na dno i time se dobiva čista rastopljena sol. Ona se potom kuha i isparavanjem ostaje čista kuhinjska sol kojoj se na svaki 1 kg dodaje 20 – 30 mg joda. Poznate su takve naslage soli kod Tuzle u BiH i u Austriji u mjestu Ebensee. Zatim morska sol koja se dobiva u solanama isparavanjem morske vode (mora) u velikim plitkim bazenima. U plitkim bazenima ulije se čista morska voda i zahvaljujući suncu i buri ona se ispari i ostane samo sol. To se može tako raditi samo za vrijeme ljeta. Ona sadrži 80-ak minerala i elemenata u tragovima, sulfata i karbonata, te minerale poput broma, kalcija, mangana, kalija, natrija, joda, magnezija, željeza, fluora i silicijeve kiseline. Nažalost, danas je i more dosta zagađeno i zato morska sol može sadržavati tragove mikroplastike i ponekad teških metala što je veoma štetno za naš organizam. Ipak, naše Jadransko more je dosta čisto, a i morska voda oko otoka Paga je jako čista i zato je paška sol veoma čista, zdrava i cijenjena. Nadalje, u zadnjih nekoliko godina sve se više reklamira himalajska sol. Ona ima ružičastu boju jer se ne pročišćava, nego se samo poslije iskapanja u rudnicima soli u Khewri, u pakistanskoj regiji Punjab na Himalajima, usitni i tako stavlja na tržište. To može biti i opasno jer može sadržavati neke otrovne minerale i metale. Prema tome nema velike razlike između morske kuhinjske soli i himalajske soli koja ima samo 3 – 4 minerala više. Ipak, budući da se morska sol pročišćava od svih neželjenih otrovnih metala i minerala, njoj se na svaki kg dodaje 20 – 30 g joda, preporučujem da se koristi morska, osobito paška sol.
Imamo zatim i sol Mrtvog mora. Mrtvo more je jezero koje napaja rijeka Jordan, a u svom sastavu ima oko 33 posto soli jer se nalazi na području pustinjske klime, temperatura je svaki dan iznad 40 stupnjeva, stalno se isparava a kiše ne padaju, pa se svi minerali, soli i ostalo gomilaju u vodi jezera. Sol Mrtvoga mora je veoma ljekovita. Ona sadržava i mnogo minerala s klorom, magnezijem, natrijem, kalcijem, kalijem i bromom.
Osim što je sol potrebna našem organizmu kako bi funkcionirao ispravno, ona je i veoma ljekovita. Donosim vam nekoliko savjeta na koji način možete iskoristiti veliku ljekovitost soli.
Opekotine i afte u ustima. Često nam se događa da pojedemo nešto vruće ili ljuto i spržimo jezik. Ako se to dogodi, odmah treba uzeti 2 dl mlake vode i dodati pola velike žlice soli, dobro rastopiti i tom mješavinom mlake vode i rastopljene soli grgljati svakih sat vremena. U isto vrijeme trebamo napraviti uvarak od ljekovite biljke pastirske iglice i njime desetak minuta, nakon što smo grgljali rastopinom soli, grgljati. Činimo to sve dok opekline u ustima ne nestanu. Uvarak od pastirske iglice napravimo tako da u 1 dl vode stavimo 1 veliku žlicu suhe ili 2 žlice svježe pastirske iglice, pustimo na peći da provri i onda na laganoj vatri kuhamo još 15 minuta, poklopimo, ostavimo da se ohladi i onda procijedimo i grgljamo.
Bolne i natečene noge. Zbog nakupljanja vode mogu nam nateći stopalo, gležanj i list. Zato treba što prije otići liječniku i ustanoviti uzrok oteklina i bolova u nogama. Ove otekline mogu se javiti na jednoj ili na obje noge. Kod natečenih nogu vrlo djelotvorne su kupke za noge. U lavor ulijte toplu vodu i dodajte 4 – 6 žlica morske soli. Kupka mora pokriti gležnjeve na nogama. Ostanite tako 20 minuta, obrišite dobro noge i obujte vunene prostrane čarape kako ne bi pritiskale noge nego da bude sve komotno. Najbolje je ove kupke napraviti svaku večer pred spavanje, a kod spavanja ispod nogu stavite deblji jastuk kako bi noge čitavu noć bile na povišenom. Činite tako svaku večer sve dok se otekline na nogama ne povuku. Svakako da bi ova kura bila djelotvornija ako upotrijebimo sol Mrtvoga mora.
Grlobolja i usna šupljina. Grlobolje mogu biti različite, ovisno o tome koji dio grla je upaljen. Može biti upala ždrijela, upala krajnika ili upala grkljana, a razlikuju se po simptomima. Kod grlobolje treba piti mnogo tekućine, dobrim toplim šalom omotati vrat da se dobro zagrije i da se dobro odmorimo. Vrlo djelotvorno je grgljanje rastopinom soli u toploj vodi. U šalicu tople vode stavite punu malu žlicu morske soli (najbolja je sol Mrtvog mora), miješajte da se rastopi i onda svakih desetak minuta grgljajte ovom rastopinom. Činite to sve dok grlobolja ne prestane. Osim grgljanja, preporučujem da se ujutro natašte pojede žlica kaduljina meda te popije dnevno po 2 šalice čaja od kamilice ili kadulje. Čaj od kamilice pravi se tako da se u šalicu vrele vode stavi mala žlica kamilice, dobro promiješa, poklopi i ostavi poklopljeno 10 minuta pa procijedi. Čaj od kadulje priprema se tako da se u šalicu vrele vode stavi mala žlica kadulje, dobro promiješa, poklopi i ostavi poklopljeno samo 3 minute pa procijedi.
Zubobolja. Često nas zna zaboljeti zub. Isto tako u raznim situacijama vidimo kada nekoga drugog zaboli zub. Možemo u svim tim situacijama brzo pomoći. Uzme se čaša mlake vode i doda se 2 žlice jabučnoga octa i jedna žlica soli. Sve se dobro izmiješa da se rastopi. Uzima se dobar gutljaj ove mješavine i drži na području bolnoga zuba 2 – 3 minute, ispljune se i uzme ponovno dobar gutljaj i drži se na području bolnoga zuba. Čini se to sve dok bolovi ne prestanu ili se barem dobro ne ublaže.
Ubodi insekata. Ako nekoga ubode pčela ili neki drugi insekt, uvijek se pri ruci može naći sol. U šalicu hladne vode dodajte toliko soli, miješajući da nastane gusta pasta. Nanesite ovu pastu na ubod ili oteklinu, omotajte prozirnom folijom i ostavite 10 minuta, ponovno stavite novi, svježi oblog i tako mijenjajte oko sat vremena. Nakon sat vremena pauze, po potrebi stavite još nekoliko puta oblog. Činite ovo sve dok iritacija na koži ne prestane, a i dok bol ne prođe.
Zaključak. Tema ove kolumne bila je sol i na koji ju način možemo koristiti u ljekovite svrhe. Opširno sam vam govorio o raznim vrstama soli. Sve su one ljekovite i korisne našemu organizmu, ali naravno u dozvoljenim količinama. Napisao sam vam savjete koko ćete ju koristiti kod opeklina i afti u ustima, grlobolje, glavobolje, oteklih nogu, kožnih bolesti, alergija i upala sinusa, uboda insekata itd.
Drago mi je što čitate moje kolumne, a posebno ako ste pomogli sebi kako bi vam tijelo bilo zdravo ili ako su vam kolumne pomogle da ozdravite. Preporučite i svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni koristili veliku ljekovitost soli.