Odjeci iz zavičaja duše

Božo Lujić

Nakladnik:

Svjetlo riječi

ISBN:

978-9958-24-027-0

Godina izdanja:

2014.

Uvez:

meki

Broj stranica:

173

Dimenzije:

20,5 x 14,5 cm

Jezik:

hrvatski

Jezik izvornika:

Prevoditelj:

Cijena:

10,00 KM

Naruči telefonom:

+387/33 726 200
Opis:

Knjiga Odjeci iz zavičaja duše nastala je poglavito od manjih priloga pisanih za časopise lokalnoga i zavičajnoga karaktera povezanih s jedne strane uz prostor i vrijeme, koji im daju toplinu i boju, a s druge uz pojedine kršćanske vrijednosti konkretizirane u događajima i blagdanima u kojima se uvijek posadašnjuju i dobivaju svoju teološku težinu. Od te ambivalentnosti i "zavičaj duše" dobiva svoje određenje. U njemu se prelamaju i prostor i vrijeme i vrijednosti, i djetinjstvo i starost, i osjećaj skrovitosti i osjećaj izgubljenosti, komad zemlje i komad neba u jednome. Zato članci u knjizi imaju ne samo lokalnu boju nego i univerzalnu poruku.

Strukturalno knjiga je podijeljena na šest manjih cjelina od kojih svaka nosi oznaku radosti: radost Božića, radost Uskrsa, radost susreta, radost franjevaštva, radost zavičaja, radost evanđelja – radost Radosne vijesti.

Biografija pisca:

Božo Lujić rođen je 1946. u Osječku kod Odžaka (BiH). Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Filozofsko-teološki studij završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, poslijediplomski studij na Teološkoj fakulteti u Ljubljani, gdje je i doktorirao disertacijom Iskustvo Boga u Jeremijinoj knjizi (1982.). Posebne biblijske studije nastavio je na Papinskom biblijskom institutu u Rimu gdje postiže licencijat biblijskih znanosti (1989,), a potom kraći studij i na Franjevačkom biblijskom institutu u Jeruzalemu. Studirao je i stekao diplomu njemačkoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (1984.). 

Autor je knjiga Život je divna pjesma (Sarajevo, 1971.), Iskustvo Boga i čovjeka u Jeremijinoj knjizi (Zagreb, 1985.), Božji tragovi. Biblijska mjesta i događaji (Livno, 1996.), Biblijska promišljanja sadašnjega trenutka (Zagreb, 1998.), POvratak u slobodu ljubavi (Zagreb, 2000.), Iskre ljubavi iz evanđelja (Zagreb 2001.), Drugi - mogućnost ljubavi (Zagreb, 2003.), Starozavjetni proroci (Zagreb, 2004.), Isusova otvorena antropologija (Zagreb, 2005.), Kratki uvod u novozavjetnu poruku (Zagreb, 2006.), Boja vladavina kao svijet novoga čovjeka. Biblijska teologija Novoga zavjeta (Zagreb, 2010.), starozavjetni proroci, II. prerađeno i prošireno izdanje (Zagreb, 2010.), Vjera u Boga uvijek novih mogućnosti. Pretpostavke za bibijsku teologiju Novoga zavjeta (Zagreb, 2014.), Odjeci iz zavičaja duše (Sarajevo, 2014.), Naviještati Boga milosrđa u današnjem vremenu (Zagreb, 2015.), Tragovima biblijskih prostora i događaja (Zagreb, 2016.), Svijet i čovjek s gledišta Biblije (Sarajevo, 2016.), kao i brojnih članaka i studija u raznim časopisima i novinama. Bio je sudionik na više domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova. 

Osobito područje njegova teološkoga zanimanja su proroci i Božja vladavina kao teološko središte života i djelovanja Isusa Krista. Profesor je biblijskih znanosti na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Vaša košarica je prazna.
JOŠ IZ KATEGORIJE: Religija i društvo