Bučići. Župa Sv. Martina Biskupa

fra Velimir Valjan

Nakladnik:

Svjetlo riječi

ISBN:

978-99588-24-082-9

Godina izdanja:

2021

Uvez:

tvrdi

Broj stranica:

376

Dimenzije:

15,5 x 23,5 cm

Jezik:

hrvatski

Jezik izvornika:

Prevoditelj:

Cijena:

40,00 KM

Naruči telefonom:

+387/33 726 200
Opis:

Nije nimalo lagan posao obuhvatiti bogatu povijest bučićke župe koja svoje korijene, preko odvajanja od dolačke župe, proteže sve do drevne lašvanske župe i lašvanskog samostana. Prema dosad poznatim dokumentima lašvanska župa, matica svih današnjih župa travničkog kraja, spominje se prvi put 20. srpnja 1244. u popisu biskupskih posjeda i u povelji ugarsko – hrvatskog kralja Bele IV.

Iako je bilo pisanih izvještaja o župi Bučići, sva povijesna zbivanja nikada ne mogu biti konačno i za sva vremena sa svih strana osvjetljenja, jer se i za njihovo tumačenje uvijek pronađu neke nove datosti. Tako su i za župu Bučiće uvijek izbijale na vidjelo nove povijesne činjenice, po kojima će ona neprestano dobivati svoje novo osvjetljenje.

Osvrćući se na povijesne korijene i važne trenutke iz dalje i bliže povijesti bučićke župe, fra Velimir je ovom spomenicom želio probuditi zavičajne osjećaje Bučićana, kako onih koji su ostali na svojim ognjištima tako, i to posebno, onih koji su ih napustili i žive diljem Europe i svijeta.

Biografija pisca:
Vaša košarica je prazna.